В Україні жінка народила другу дитину у 58 років

В Україні жінка народила другу дитину у 58 років

Фото: pixabay.com

Радість материнства вінничанці вдалося відчути завдяки штучному заплідненню.

У Вінниці 58-річна Людмила Грищенко народила другу дитину, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Перша донечка з'явилася на світ, коли жінці було 54 роки – після 20 років очікування жінка зважилася на штучне запліднення, а зараз не зарікається від третьої дитини.

"Ніхто може не повірити, але я не відчуваю втоми зовсім. Абсолютно. Я не хотіла спати. Я на одному диханні пройшла цей місяць. Нам треба набрати вагу", - розповідає мама Полінки, яка народилася передчасно із вагою 1,6 кг.

Проте жінка наполягла, аби з лікарні її виписали одразу, і виходила крихітку в домашніх умовах,   запрошуючи до себе лікарів і не спускаючи дитя з рук.  

"Були дуже великі проблеми з виношуванням. Майже всю вагітність вона лежала тут", - розповів завідувач відділом відділення патології вагітних Вінницької лікарні ім. Пирогова Юрій Банах.

За словами Людмили, яка сама за фахом медик, до народження у 54 роки першої дитини з пробірки її підштовхнув чоловік, молодший за неї на 12 років, який запропонував взяти дитину з дитбудинку. Тоді жінка вирішила спробувати штучне запліднення – зараз її старшій дочці Настусі уже 4 роки, вона цілком здорова і тішиться маленькою сестричкою. Натомість Людмила не приховує, що це було складно і дорого, а також ризиковано для її життя та дитини.

Зазначимо, в Україні досі не запровадили вікових обмежень для штучного запліднення, тож самі жінки вирішують, чи зважуватися на пізнє материнство.

"В Україні черговий раз розглядається законопроект про вікові обмеження – віковий ліміт має складати 51-54 роки у цих межах. Ми боїмося, що дитина залишиться без батьків. І другий аспект - ризик для здоров'я матері і дитини", - пояснив директор клініки  репродуктивної медицини Валерій Зукін.

Щоправда, репродуктологи запевняють, що деяким жінкам все ж відмовляють, зокрема, якщо в них діагностували порок серця, цукровий діабет, імунні або психічні проблеми.

Але на практиці лікарі не завжди виявляють психічні відхилення у майбутніх матерів. Так медики приватної клініки не побачили їх у найстарішої матері України з Чернігова Валентини Підвербної. Жінка, яка народила у 65 років, самотня, живе відлюдницею, доньку не показує лікарям, не водить у дитсадок і не дозволяє  гратися з іншими дітьми.

У Вінниці на шостому десятку життя жінка народила вже друге дитя

У Вінниці на шостому десятку життя жінка народила вже друге дитя

Кореспондент ТСН Анна Тітовська

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Здоров'я вагітної
Наступна публікація