В українських школах збирали по 200 гривень на день учителя

В українських школах збирали по 200 гривень на день учителя

Фото: Getty Images

Серед педагогів дедалі більшає противників грошей і дорогих подарунків.

Школярі від самого ранку несуть у школи оберемки квітів та солодощі. День учителя офіційно відзначають у першу неділю жовтня, але традиційно педагогів усі вітають напередодні, у п'ятницю, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Цукерки, чай, каву, щось приємне для вчителів – вони стільки старань вкладають у нашу дитину. Не привітати неможливо", - пояснює мама одного з учнів. "Подарунки – то, мабуть, занадто. А квіти – якраз нормальний вияв поваги", - вважає тато іншого школяра. Батьки загалом досі не можуть відмовитись від радянських звичок. У деяких школах складаються на солодкий стіл для вчителів і навіть грошові винагороди. "По 200 гривень із кожного учня", - зізнаються старшокласники.

Українці не можуть відмовитися від радянських звичок щодо вітань на День вчителя

Українці не можуть відмовитися від радянських звичок щодо вітань на День вчителя

Директор Сергій Горбачов – один із тих, хто намагається викорінити цю традицію. Минулого року, коли щойно почав працювати у школі, отримав подарунок. "До мене підходять у коридорі діти: дарують квіти і листівочку таку. Я їм подякував, прийшов у кабінет, а там 200 гривень. Ну, це ж їх хтось навчив, це вони не самі", - вважає він. Тоді гроші пішли у фонд школи, а тепер його позицію добре знають учні та вчителі: дорогі подарунки і тим паче гроші у конверті – усе це в школі неприпустимо. Якщо про таке дізнається, каже, непереливки буде і вчителям, і батькам. Останні часто не розуміють, від усіх цих примусових презентів педагогам ніяково. "Це дуже некомфортно для того, хто не хоче приймати таких подарунків, бо він просто робить свою роботу. З одного боку, батьки мають розуміти нашу позицію, а з іншого, вчителі також мають чітко казати, що люди, цього не потрібно", - вважає він.

Учителям дуже сподобався один із оригінальних подарків учнів: педагогів розсадили на задніх партах, а діти самі провели урок. Вчителі отримали відпочинок від роботи і нові несподівані емоції. Своїх вихованців за це хвалять, бо, кажуть, насправді чекають від дітей не подарунків, а жаги до знань, щирості та подяки.

Як уже повідомлялося, новий навчальний рік позначив нові "жнива" працівників освіти з батьків учнів. Суми так званих "благодійних внесків" у школах цьогоріч варіюються від 50 до 1000 гривень. У Міносвіти дали поради батькам, з яких у школах знімають гроші

Кореспондент ТСН Алла Хоцянівська

Повʼязані теми:

Наступна публікація