Продавці "реанімують" прострочені товари пральним порошком, хлором та марганцівкою.
В українських супермаркетах прострочені товари видають за свіжі та "реанімують" протухле м'ясо, сири та ковбаси ліками й побутовою хімією. Так, м'ясо нерідко замочують у хлорці, а сосиски наколюють йодом крізь вакуумне пакування, йдеться у випуску програми "Територія обману".
Експерт-інсайдер, якого відшукали журналісти, колись працював продавцем у супермаркеті. Там його навчили повертати простроченим продуктам товарний вигляд.
"Я як пригадую, ми у печінку, кілограм печінки, півтори чайні ложки хлорки клали…" - розповів колишній продавець.
За його словами, секретним рецептам "реанімаці" вчать лише перевірених продавців, які більше року пропрацювали в одній мережі. Каже, що усі "рецепти" їм давала керівниця.
Щоб прибрати тухлий запах, змити плісняву, недобросовісні продавці вимочують м'ясо в оцеті, марганцівці, в отруйній хлорці та навіть у пральному порошку.
"Потом це прополіскують, як, скажімо, шкарпетки", - з посмішкою додає експерт.
Так само від плісняви відмивають і ковбасу. Спочатку її замочують у воді, а потім до неї додають йод. Зіпсовані сосиски ж проколюють голкою крізь вакуумне пакування й вводять туди йод, аби вони виглядали свіжішими.
Експерт каже, що часто прямо удень скислі ковбаси та тухле м'ясо милися та натиралися до блиску в туалеті для персоналу.
"Удень, якщо це треба було зробити, це робилося в туалеті. І курей так само ми відмочували. І обробляли курей на супові набори. Все відбувалося там", - зазначив колишній продавець.
Аби не попастися на обман та не купити "реанімовані" продукти, фахівці дають кілька порад.
1. Не запитуйте про свіжість продуктів у продавців, вони змушені приховувати правду. Просіть документи на товар.
2. Пам'ятайте, що вимите у хлорці чи пральним порошком м'ясо пахне хімією.
3. Зверніть увагу на етикетку. Дата упаковки та дата виготовлення – різні речі.
4. Не беріть сир у нарізках, просіть різати вам від цілої голови.
5. Якщо у сосисок порушений вакуум – вони, скоріш за все, "вимивалися".
6. Натисніть на м'ясо пальцем - це найпростіший метод дізнатися свіже воно, чи ні.
Як повідомялося раніше, українські супермаркети на воді в заморожених продуктах заробляють мільйони гривень.