В Умані постраждалі від падіння будівельного крану не можуть домогтися покарання винуватців трагедії

В Умані постраждалі від падіння будівельного крану не можуть домогтися покарання винуватців трагедії

В Умані постраждалі від падіння будівельного крану не можуть домогтися покарання винуватців трагедії

56-річна жінка загинула, а її 5-річна онука отримала дуже складні переломи черепа.

Два місяці після трагедії - і жодного винуватця. Постраждалі від стріли крана вимагають розслідування обставин, за яких загинула 56-річна жінка, а в 5-річної дівчинки операції розписані на багато років наперед. Про це йдеться у сюжеті ТСН.19.30.

У квітні в Умані стріла будівельного крана впала на машину, що проїжджала повз. Того дня Катерина їхала з мамою і дітьми додому, думали, що готувати на Великдень, та за секунду дах машини придавив пасажирів.

"Я: "мама-мама", вона мовчить. Мар'яна, менша, яка на руках, плакала, очі закриті і плаче. Я пригнулася, щоб подивитися на Сашу. Бачу: вона вся у крові. Обличчя – просто кроваве місиво. І хрипить. Я її тримала просто, тільки молилася і кричала: "Витягніть маму", - розповідає постраждала в ДТП.

Її маму витягав Борис Григорович - він сидів за кермом.

"Стріла повністю впала і так ударила повністю по автомашині. Наташа Романівна, яка сиділа біля мене, загинула в ту ж хвилину" – згадує він.

Дитячий щелепно-лицевий хірург Анатолій Тимошенко разом із групою колег тієї ночі виїхав в Умань з Охматдиту. Таких травм у п'ятирічних дітей ще не бачив. Фрагменти кісток складали як пазл. Титанові пластинки доведеться знімати за півроку-рік, аби череп Саші міг повноцінно розвиватися. Тоді ж візьмуться за око - зараз повіка не піднімається, на обох очках косоокість і вбиті слізні канали. Є ризик, що у дівчинки висохне око.

Щойно стан дитини стабілізувався, дорослі цікавилися слідством. Та з'ясували, що з місця воно майже не зрушило.

"Питання щодо відповідальності має розглядатися у відношенні директора, у відношенні власника і інженера з безпеки праці. Вони тиснуть на слідство, вони фальсифікують документи, вони задніми числами продають кран", - розповідає адвокат потерпілих Олена Боднаренко.

Постраждалі від стріли крана в Умані вимагають розслідування обставин трагедії

Постраждалі від стріли крана в Умані вимагають розслідування обставин трагедії

В поліції умисне затягування справи заперечують. Кажуть, що основну частину слідчих дій провели, а тепер чекають на рішення спецкомісії.

"Без цього рішення ми не можемо продовжувати подальше досудове розслідування, окрім того, призначено ряд відповідних спеціалізованих експертиз, які проводяться не органами поліції", - каже речник поліції Умані Леся Усенко.

Комісію зібрали, та одних членів постійно змінюють, інших - не допускають до місця трагедії. Засідання постійно переносять.

На підприємстві - жодних змін, крім вінка біля місця трагедії. Кран перебуває на території за обмежувальною стрічкою. Злощасної стріли не видно. Тогочасного директора звільнено, від зустрічі з ТСН він навідрІз відмовляється.

"Техніка була не моя, вона була відчуджена до події. Я до цього ніякого відношення не маю, коментувати на даний час, повірте, в мене здоров'я не дозволяє, - каже він.

Зараз Саші потрібна робота з психологом: навіть вийти з дому для дівчинки стрес. Та грошей ледь вистачає на краплі для очей. Наступна серйозна операція - за півроку. Катерина сподівається, що до того часу винних знайдуть і їй буде на що лікувати дитину.

Нагадаємо, нещодавно будівельний кран, понад 30 метрів заввишки, впав у середмісті Рівного. Конструкція дивом нікого не зачепила, бо впала просто на тротуар. Зазвичай тут людно, цією дорогою діти ходять до школи та коледжу. Кабіна була порожньою. 

Кореспондент ТСН Ольга Нескородяна

Повʼязані теми:

Наступна публікація