В ЄСПЛ озвучили, коли винесуть рішення у справі Скнилівської трагедії

В ЄСПЛ озвучили, коли винесуть рішення у справі Скнилівської трагедії

Скнилівська трагедія

Всі шість позивачів стверджують, що українська влада несе відповідальність за падіння літака.

Європейський суд з прав людини 1 вересня ухвалить рішення у двох справах групи українців, які позиваються до української влади через Скнилівську трагедію, коли під час авіа-шоу 27 липня 2002 року внаслідок падіння літака загинуло 77 людей.

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на прес-службу ЄСПЛ.

Перша скарга була подана до ЄСПЛ Ніною та Анастасією Міхно (бабуся та онука). В результаті трагедії Анастасія втратила батьків – Тетяну та Сергія Міхно.

Другу скаргу до суду направили чотири українки – сестри Світлана та Людмила Атаманюки, їхня мати Ганна Атаманюк, яка потім померла, та племінниця Світлани Анна Лоскутова. На Скнилівському літовищі загинули донька, зять та двоє онуків Світлани.

Всі шість позивачів, аргументуючи статтею 2 (право на життя) Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод, стверджують, що українська влада несе відповідальність за падіння літака тому, що була не в змозі ухвалити необхідне законодавство, вжити адміністративні та практичні заходи з безпеки, які могли б захистити життя під час повітряного шоу.

Нагадаємо, у світовій історії Скнилівська трагедія вважається наймасштабнішою катастрофою, що сталася під час авіашоу. Суди розділили провадження стосовно пілотів літака та керівників авіашоу. Вирок пілотам було оголошено у червні 2005 року. Кримінальні справи проти чотирьох генералів Генеральна прокуратура виділила в окреме провадження. У підсумку "скнилівських" генералів виправдали. Верховний суд України у 2008 р. залишив в силі вирок у справі колишнього командного складу ВПС у Скнилівській трагедії.

Журналісти ТСН дізнались нові деталі Скнилівської трагедії та відвідали командира екіпажу СУ-27

Журналісти ТСН дізнались нові деталі Скнилівської трагедії та відвідали командира екіпажу СУ-27

Повʼязані теми:

Наступна публікація