Великодній стіл: на Львівщині поділились тонкощами приготування карпатських ковбас

© УНІАН
Кожна родина має власний рецепт копчення шинок та ковбас.

На Західній Україні неодмінний атрибут Великодня - власноруч зроблені шинки та ковбаси. Цьогорічні тонкощі карпатської передсвяткової кулінарії розповідають у ТСН.19:30.

У домі, де побувала знімальна група ТСН, ковбаси начиняють вдосвіта. На кухні порається пані Оля, їй допомагає 75-річна бабця Ірина. Ґаздині хваляться – фарш приготували ще звечора, аби м'ясо увібрало у себе сіль та спеції. Зранку його ще раз добре перемішали і - до роботи.

Дивіться фото: ТСН везе смаколики до Великодня для українських бійців в зоні АТО

"Щоби файно ковбаса вдалася — треба мати файний настрій. Але ще файно товкти – щоби трималася купки і щоб не розлазилась. Бо потім як різати – ковбаса розвалюється. А так як її файно потовкти, а як чоловік би помагав, то ще би ліпше було", - каже Ольга, мешканка села Поруденко.

Для ковбаси жінки перемішали свинину та телятину. Усе з власного господарства. Магазинне м'ясо тут не їдять та не купують принципово.

Читайте також: Якою буде погода на Великдень. Прогноз на вихідні

"Ковбаса домашня часником пахне, а магазинна не пахне часником. Хіба якась така дуже дорога", - впевнена пані Ірина.

Жінки в кухні, чоловіки – на дворі. Вони розпалюють піч і підбирають інші пропорції — сорти деревини для копчення.

Як на Львівщині готують м’ясо до Великодня

ТСН. 19:30 30 квітня, 20:43
Ґаздині допікають паски, ґазди розпалюють дрова аби вудити м’ясо. На Західній Україні неодмінний атрибут Великодня - власноруч зроблені шинки та ковбаси. Журналісти вивчали цьогорічні тонкощі карпатської передсвяткової кулінарії.

"Вільха дає колір, а грушка теж колір дає – такий червоний. Гілки смородини можна – теж пахне інакше", - ділиться пан Богдан.

Температура в печі та суміш дров – свій секрет передвеликодніх приготувань у сусідів. Там з печі уже витягли першу партію ковбаси. Процес дегустації розпочався.

Читайте також: Готуємось до Великодня. 100-річний рецепт паски та як пережити свято без шкоди для здоров'я

Шинок та ковбас накоптили стільки, хваляться чоловіки, що вистачить не тільки на Великдень. Скільки кілограмів, рахувати ніхто й не береться. Родина велика, тож скільки б не зробили, а багато не буде.

Кореспондент ТСН Степан Грицюк

Дізнавайтеся головні новини першими — підписуйтесь на наші push-сповіщення.
Обіцяємо повідомляти лише про найважливіше.

Відправити другу Надрукувати Написати до редакції © За матеріалами ТСН.ua / М.С.
Побачили помилку - контрол+ентер
Всього коментарів: 0
Вибір редакції