"Венеціанка" назвала український закон про декомунізацію недемократичним

"Венеціанка" назвала український закон про декомунізацію недемократичним

Закон про декомунізацію визнали недемократичним / Фото: УНІАН

Рада Європи надала Києву низку рекомендацій.

У п'ятницю, 18 грудня, Венеціанська комісія та Бюро демократичних інституцій та прав людини ОБСЄ ухвалили рішення про невідповідність українського закону про декомунізацію стандартам Ради Європи. 

Про це повідомляє "Європейській правді"  з посиланням на коментар прес-служби Ради Європи.

Як повідомляється, офіційний Київ уже пообіцяв змінити закон. Рада Європи надала Україні низку рекомендацій, які допоможуть змінити закон згідно із стандартами Ради Європи та одночасно зберегти основне завдання документу – заборонити комуністичну та націонал-соціалістичну пропаганду.

У висновку визнано право України заборонити чи навіть криміналізувати певну символіку або пропаганду тоталітарних режимів. Проте в документі зазначено, що в нинішньому формулюванні закон може призвести до порушення права на свободу висловлювання.

Зокрема, запропоновано більш точно визначити термін "пропаганда": переформулювати його таким чином, щоб він "стосувався лише чогось більшого, аніж простого вираження думок чи ідей". Окрім того, в документі зазначено, що в українському закону застосовано різний підхід до нацизму та комунізму.

Серед іншого, у висновку покритиковано передбачені законом про декомунізацію покарання.

"Експерти зазначають, що закон містить суворі та непропорційні санкції (щодо порушників)... Кримінальна відповідальність повинна бути лише щодо дій, які становлять небезпеку для суспільства", - пояснюють у прес-сужбі Ради Європи. Як зазначено, у документі наголошено, що "звичайна демонстрація (забороненої)  символіки або використання назви не повинні призводити до ув'язнення (порушника)".

Венеціанська комісія також зробила зауваження щодо заборони політичних сил.

"Заборона таким партіям брати участь у виборах чи їх розпуск має бути останнім засобом впливу і застосовуватися лише у виключних випадках", - йдеться у висновку.

У документі також зауважено, що український закон "Про засудження тоталітарних режимів" припускає можливість кримінального переслідування журналістів і фактичного запровадження державної цензури, включно із закриттям ЗМІ, якщо буде вирішено, що вони долучені до "пропаганди". 

У Раді Європи стверджують, що українська сторона висловила готовність переглянути закон відповідно до зазначених рекомендацій.

Повний текст висновку Венеціанської комісії буде оприлюднений в понеділок, 21 грудня.

Нагажаємо, що закон про декомунізацію депутати Верховної Ради ухвалили 9 квітня 2015 року. Документ про засудження комуністичного та нацистського режимів набрав чинності 21 травня, після його візування президентом України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація