Верховна Рада дозволила приватизувати житло у гуртожитках

Верховна Рада дозволила приватизувати житло у гуртожитках

Верховна Рада дозволила приватизувати житло у гуртожитках

Закон дозволяє приватизувати 21 квадратний метр на одного члена родини.

Поки закон не підписав президент, між мешканцями та власниками гуртожитків загострилися давні конфлікти.

В Україні дозволили приватизувати житлову площу в гуртожитку тим, хто прожив у ньому принаймні 5 років. Такий закон ухвалив парламент. Але поки його не підписав президент, по всій країні між власниками гуртожитків і мешканцями загострилися давні конфлікти. Поки закон не набув чинності, людей намагаються виселити, йдеться у сюжеті ТСН.19.30.

Вечоріє, а вони біжать не додому, а на збори. Мешканці київського гуртожитку звинувачують власників будівлі у тиску. Люди переконують, що трест "Київміськбуд-2" змушує підписувати кабальні договори, які діють лише рік. Тих хто опирається - до гуртожитку не пускають. Всі вказівки виконує найнята охорона, яка і журналістам намагається заважати. А мешканці хочуть показати ТСН, що їхні умови нестерпні.

На першому поверсі будівництво. У людей забрали душові і пральню. На балкон більше одного виходити не можна. На кухні не працює сантехніка. Але все одно за ці квадратні метри люди готові воювати, бо не мають інших.

Пані Світлана живе у гуртожитку понад 20 років, а тепер не може допроситися у тресту довідку про місце проживання, щоб вклеїти фото у паспорт. Пані Ольга взагалі до своєї кімнати проривається з поліцією. Вона перший кандидат на виселення.

У тресті на питання ТСН зібралося відповідати чи не все керівництво. Щодо пані Ольги, юрист так і не змогла пояснити, чому її не пускали в гуртожиток.

"Без судового рішення не виселю жодну людину. Чому охорона не пускає людей, зокрема пані Ольгу? В неї був тимчасовий не допуск. Це яка юридична норма? Це не юридична норма", - розповідає юрист "Київміськбуду-2".

Юрист переконує - в гуртожиток деякі мешканці заселялися за ордерами. А деякі - за комерційними угодами. Тих, хто умови договору не виконує, просять на вихід. Голова наглядової ради тресту це заперечує: "Питання у тому, що хтось когось буде виселяти, взагалі не стоїть".

В Україні дозволили приватизувати житлову площу в гуртожитку

В Україні дозволили приватизувати житлову площу в гуртожитку

Голова асоціації мешканців гуртожитків України каже, старі конфлікти загострилися по всій країні. Бо парламент затвердив закон, що дозволяє приватизувати житло в гуртожитках.

Закон дозволяє приватизувати 21 квадратний метр на одного члена родини і додатково 10 - на родину. Власників гуртожитків, що перешкоджатимуть приватизації, чекає кримінальна відповідальність.

Основні умови для приватизації - проживання в гуртожитку не менше 5 років, реєстрація в паспорті, і документ на поселення. Шанси нарешті заволодіти своїми кімнатами мають близько 4-х мільйонів українців.

Справу про виселення з гуртожитка пані Ольги суд розглядатиме першого червня. На її підтримку на засідання збираються усі сусіди.

Нагадаємо, у січні 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон, яким продовжив строк дії мораторію на відчуження гуртожитків до 1 жовтня 2019 року. 

Кореспондент ТСН Ірина Маркевич

Повʼязані теми:

Наступна публікація