Від тихої молитви до військової реконструкції: Україна вшанувала пам'ять загиблих у Другій світовій

Від тихої молитви до військової реконструкції: Україна вшанувала пам'ять загиблих у Другій світовій

Порошенко зустрівся з ветеранами / Фото: facebook.com/petroporoshenko

Цього року заходи із нагоди Дня пам'яті і примирення були скромнішими, ніж торік.

Без червоних прапорів і радянської символіки, без масових акцій і помпи, але з червоними маками, як новим символом. Як сьогодні – в День підписання капітуляції нацистською Німеччиною - Україна вшановує загиблих у Другій світовій війні, слідкував ТСН.Тиждень.

До світової традиції на державному рівні ми приєдналися торік. Нинішній День пам'яті і примирення від початку був запланований, як стримане, тихе вшанування загиблих. Аж до того, що і на зустріч президента з ветеранами журналістів не кликали.

Шанувати жертв Другої світової війни почали серед тижня – діти несли квіти до пам'ятників, а монументу Батьківщини-матері вдягли вінок з маків.

У львівському містечку Рава-Руська 7 травня перепоховали останки червоноармійців та солдатів російського царського війська. Ідентифікувати невідомих солдатів пошуковці не змогли. Тепер усі в одній могилі - шанують і пам'ятають усіх загиблих.

"Наш такий акт перепоховання напередодні Дня примирення, напередодні Дня перемоги, так званої — це є наш обов'язок і ми щиро взяли участь у цьому перепохованні", - каже місцевий житель.

На Київщині у сам День примирення влаштували реконструкцію. Театралізовано згадали померлих лише на Київщині. Під тиху молитву минув день і в решті країни. У Львові провели громадське віче на території "Тюрми на Лонського". Шанували жертв окупаційних режимів. Молебнем і ходою відзначили 8 травня в Дніпропетровську. Свічки запалять і у вікнах мерії, але вже за годину до півночі.

У багатонаціональній поліконфесійній Одесі День пам'яті та примирення відзначили на власному прикладі - спільно стали до молитви православні, католики, мусульмани та юдеї. Разом попросили про мир, а потім одесити поклали квіти до пам'ятника Невідомому матросу. Біля нього влаштували виставку пам'яті жертв неоголошеної війни на Сході та пам'яті Небесної сотні.

Як у День пам'яті та примирення Україна вшановує загиблих у Другій світовій війні

Як у День пам'яті та примирення Україна вшановує загиблих у Другій світовій війні

У столиці на державному рівні День пам'яті та примирення минув стримано. Фотовиставки, кілька локацій з етноколективами - торішній старт відзначення 8-го травня був урочистішим. Тоді всі показово мирилися, нині ветеранів, що йдуть на зустріч до президента, від камер ховають.

За офіційно поширеним відео Петро Порошенко з вдячністю привітав і бійців Червоної армії, і Української повстанської і нинішніх учасників Східної війни з російськими окупантами. Нібито, саме запрошені до президента і попросили не афішувати в медіа їхню розмову.

Що офіційно перейшло в спадок із минулого року - то це розвінчання міфів війни. Цьому присвячений окремий проект Українського інституту національної пам'яті. Презентовані цього тижня книжка і сайт юному поколінню ще невідомі.

На Хрещатику від самого ранку анонсований флешмоб із назвою "Малюємо перемогу". А 9 травня за програмою має бути помітнішим. До Дня боротьби з нацизмом тривають репетиції та посилюється охорона.

Кореспондент ТСН Марина Макущенко

Повʼязані теми:

Наступна публікація