Відома в Росії опозиціонерка розповіла подробиці своєї втечі до України

Відома в Росії опозиціонерка розповіла подробиці своєї втечі до України

Ірина Калмикова не витримала тиску влади на батьківщині / Фото: Facebook/AlesaMalakan

Ірина Калмикова не витримала переслідувань.

Багаторазова учасниця вуличних протестів у Москві, активістка руху за припинення війни в Україні Ірина Калмикова сьогодні, 26 січня, перейшла кордон Росії з Україною разом із 14-річним сином, побоюючись арешту в Росії за новою статтею Кримінального кодексу РФ "Неодноразові порушення на мітингах".

З Росії опозиціонерка виїхала 26 жовтня разом із сином Русланом, якому 16 жовтня минулого року виповнилося 14 років, але у нього не було паспорта, а лише свідоцтво про народження. Отримати паспорт у Москві, не маючи реєстрації, за словами Ірини, було неможливо, держоргани вимагали хабар у розмірі 30 тисяч рублів, а таких грошей в Ірини не було.

Донька Ірини, Олеся, залишилася на батьківщині, в місті Когалим, щоб доглядати за хворою бабусею, в якої виникло ускладнення на легені під час операції.

У Білорусь Ірина виїхала з сином, тому що, згідно з угодами між Росією та Білоруссю, можна було в'їхати в країну з дитиною, маючи на руках свідоцтво про народження.

Потім Ірина з сином спробувала виїхати з Білорусі до України, але прикордонники не пропустили їх через те, що у дитини не було російського паспорта, який в Росії видається з 14 років.

Тоді Калмикова звернулася до російського посольства в Мінську для отримання паспорта її синові. З неї взяли мито в розмірі 7 тисяч рублів і пообіцяли зробити документи протягом двох тижнів. Проте протягом двох місяців у посольстві запевняли, що процедура визначення громадянства сина Калмикової затягується, у зв'язку з чим отримання паспорта відкладається на невідомий термін.

22 січня Ірині Калмиковій, яка була в Мінську, зателефонував її адвокат з Росії і повідомив, що слідчі органи Москви, які працюють за порушеною кримінальною справою у зв'язку з неодноразовою участю Ірини у несанкціонованих акціях протесту, подали у федеральний розшук на Калмикову.

Минулого понеділка в Москві відбулося судове засідання за обвинуваченням Калмикової за статтею Кримінального кодексу РФ 212.1 (неодноразові порушення на мітингах), яка з'явилася в Кримінальному кодексі РФ влітку 2014 року. Жінці може загрожувати позбавлення волі до 3 років. Раніше за цією статтею вже був засуджений громадський активіст Ільдар Дадін.

Судове засідання було перенесене на 4 лютого через неявку до суду, а в білоруські правоохоронні органи, за словами адвоката, був відправлений ордер на арешт активістки для видворення її в Росію та передавання правоохоронним органам Росії.

Сьогодні, в ніч проти 26 січня, Ірина Калмикова, яка приїхала двома днями раніше до прикордонного з Україною російського селища, разом із сином перейшла кордон і наразі вже в Україні. "Ми йшли вночі якимись заметами, було дуже страшно. Просто запитали напрямок у місцевих, де розташована Україна і пішли. Ближче до ранку були вже в Україні, мокрі й змерзлі. Зараз приходимо до тями. Досі страшно", - розповідає Ірина.

За її словами, вона ще не вирішила, що робитиме далі, головне було залишити Росію. Також вона турбується за свою доньку Олесю, яка залишилася доглядати за бабусею, але яка, як сподівається Калмикова, пізніше зможе виїхати з Росії.

Росіянка стала відомою після її участі в масових акціях протесту в Москві в 2012 році. А в 2013 році вона заявила про голодування через права багатодітних сімей під московським офісом партії "Єдина Росія". Загалом такі голодування Ірина оголошувала чотири рази, в тому числі і на підтримку астраханського депутата Олега Шеїна, який голодував у 2012 році, що бореться за чесні вибори в Астрахані.

За останні 4 роки Калмикова брала участь у десятках опозиційних "несистемних" вуличних акцій. 26 січня 2015 року вона була затримана разом із іншими громадськими активістами під час проведення несанкціонованої акції під вікнами будівлі ФСБ Росії на Луб'янці. Активісти стали посередині площі і розгорнули велику розтяжку "Свободу політв'язням", запалили сигнальні вогні, вигукували гасла "Свободу Надії Савченко". Акція тривала приблизно півтори хвилини, після чого всі учасники (12 осіб) були збиті з ніг співробітниками поліції та Центру у боротьбі з екстремізмом МВС Росії (Центр "Е"), після чого їх волоком затягли до автобусів і машин для затриманих.

2 лютого донька Ірини Калмикової, Олеся, яка поверталася з роботи, була викрадена невідомими чоловіками міцної статури біля під'їзду будинку, в якому вона проживала з матір'ю в Підмосков'ї.

Кілька годин дівчину возили невідомими вулицями, пояснюючи, що її мати робить погано через свою участь в акціях протесту не тільки собі, але і своїй сім'ї, і країні загалом. Після цього дівчину завезли у невідоме приміщення, обшукали, і змусили дивитися пропагандистський фільм телеканалу НТВ "13 друзів хунти" про російську опозицію. У цьому фільмі був, в тому числі, і епізод про її матір.

"Вони посадили мене біля комп'ютера і ввімкнули фільм "13 друзів хунти", де були відомі опозиціонери, і вони давали зрозуміти, мовляв, чим це все закінчиться. Подумайте, чи потрібно це вашій мамі? Вони говорили про те, що я повинна попередити свою маму про те, щоб вона не ходила на мітинги, не брала участь у якихось акціях. Якщо вона буде це робити, будемо страждати ми, її діти. Вони давали чітко зрозуміти, щоб я її попередила", – розповідала вона.

Переглянувши фільм, невідомі заявили, щоб дівчина передала матері "попередження", після чого її знову довго возили невідомими вулицями і висадили біля того місця, звідки її забирали біля під'їзду будинку.

Після цього Ірині Калмиковій довелося змінити житло і приховувати свою адресу проживання.

11 травня минулого року жінку затримали під вікнами СІЗО "Матроська тиша" в Москві під час проведення одиночного пікету у день народження Надії Савченко, яка перебуває в ув'язненні в цьому ізоляторі.

Останнє її затримання в Москві, за словами жінки, сталося 26 вересня на "Марші миру" в Москві. "Поруч зі мною йшов омбудсмен із прав українців у Росії Володимир Шрейдлер. Підійшли поліцейські, перевірили документи. Потім вони персонально мене попередили про неприпустимість порушення законодавства у разі проведення мітингів і пікетів. А через 3 хвилини повернулися і затримали", - розповідає Ірина Калмикова.

За її словами, коли вона перебувала у відділі поліції після затримання, один зі співробітників правоохоронних органів повідомив їй, що їй "вже пізно рипатися, ти в списках". На запитання Ірини, які списки він має на увазі, поліцейський не відповів.

Ірина Калмикова, яка відсьогодні в Україні, уникає зустрічей із журналістами, оскільки побоюється, що може повторити долю російського опозиціонера Леоніда Развозжаєва, який був викрадений невідомими 19 жовтня 2012 року в Києві біля українського відділення управління верховного комісара ООН у справах біженців, куди він звертався за можливістю отримання політичного притулку.

Після викрадення 21 жовтня Развозжаєв опинився в Москві і був заарештований на два місяці. Тоді ж Слідчий комітет Росії заявив, що чоловік з'явився з повинною у слідчі органи Росії. Потім його інтерв'ю було показано в пропагандистському фільмі каналу НТВ "Анатомія протесту", в якому він заявив про підготовку опозицією державного заколоту 6 травня 2012 року, коли відбулися масові зіткнення поліції і учасників мітингу опозиції в Москві на Болотній площі.

24 липня 2014 року Мосміськсуд засудив Леоніда Развозжаєва і Сергія Удальцова до 4,5 року позбавлення волі кожного. Развозжаєву також був призначений штраф у сумі 150 тис. рублів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація