Викладач з Луганська. Що відомо про українця, якого ФСБ звинуватила у шпигунстві проти "ЛНР"

Викладач з Луганська. Що відомо про українця, якого ФСБ звинуватила у шпигунстві проти "ЛНР"

Викладач з Луганська. Що відомо про українця, якого ФСБ звинуватила у шпигунстві проти "ЛНР"

Артем Шестаков на допиті / Фото: скриншот з відео

Російські спецслужби заявили про передачу Україні перекладача СММ ОБСЄ Артема Шестакова.

Сьогодні, 18 липня, російська ФСБ заявила про видворення з країни українця Артема Шестакова, 1984 року народження, який працював перекладачем СММ ОБСЄ на Луганщині. Його звинуватили у шпигунстві проти самопроголошеної "ЛНР", але не затримали, оскільки "шпигунською діяльністю Шестаков не завдав шкоди безпеці Росії".

ТСН.ua зібрав інформацію – що відомо про цього українця.

Що каже Росія

Слідом за заявою ФСБ російський канал опублікував сюжет з оперативним відео з допиту Шестакова, на якому він розповідає, що працював на українські спецслужби.

"Здійснював збір та передачу даних про координати та переміщення військових підрозділів "ЛНР", їх лідерах (далі фрагмент допиту вирізано – прим.ред.). При цьому я використовував своє службове становище співробітника місії ОБСЄ для встановлення необхідних контактів та відвідування місць дислокації "народної міліції"", - говорить на відео Шестаков.

У сюжеті стверджують, що Шестакова завербували у Києві, позивний "Сварог" він, за твердженням, обрав сам. Також повідомляється, що в його електронному листуванні було знайдено відомості про переміщення військової техніки бойовиків, а на телефоні знайшли відповідні відео.

Кажуть, що "у складі ДРГ" українець брав участь у спецоперації у Стаханові, в ході якої, зокрема, було знищено одного з ватажків бойовиків "козака" Павла Дрьомова.

"В інтересах даної "ДРГ" мною була передана інформація стосовно лідерів "ополчення" з метою їхньої ліквідації", - свідчить на відео затриманий Росією.

Зазначається, що у Росії Шестаков перебував у відпустці. Де саме він відпочивав, не зазначається.

Що відомо про Шестакова

У Мережі можна знайти фото, як Артем у складі місії ОБСЄ відвідує місцеві прокуратури та школи. До окупації з 2007 року він працював викладачем англійської на факультеті іноземних мов у Луганському національному університеті ім.Т.Шевченка. Своїми хобі викладач називав Old - sсhcool Thrash metal, літературу, релігієзнавство та автомобілістику.

Зазначимо, що сайт університету не оновлювався з квітня 2014 року. А одна з останніх новин, розмішених на сайті університету у березні про те, як студенти зібрали кошти на потреби української армії. Нині у Мережі доступна лише збережена пошуковиками версія сторінки, з самого сайту новину видалено.

Як відомо, активно діяти сепаратисти почали на початку березня 2014 року, окупація Луганська відбулась наприкінці квітня 2014-го, а оголосили створення "ЛНР" після псевдореферендуму 11 травня.

Фото: соцмережі

У грудні 2014 року, судячи з резюме Шестакова на сайтах пошуку роботи, Артем мешкав у Бучі та шукав роботу перекладачем у столичному регіоні.

Фото: соцмережі

Також у Мережі можна знайти відео з Артемом, на якому він розповідає про своє ставлення до подій в Україні. Ще тоді у проекті "Почути Луганськ" він називав антитерористичну операцію війною: "Моя особиста думка – йде війна у всіх планах. В економічному плані, в інформаційному плані, а також, як всім це відомо, прямі бойові дії. Регулярна армія України бореться з сепаратистами".

Артем закликав до плідного діалогу між Україною та Росією, аби не страждали люди на Сході, підтримував децентралізацію, аби його регіон зрозумів, що він – дотаційний. Заявляв, що сепаратисти не дали йому можливості вільного волевиявлення, захопивши владу самовільно. А також зазначав, що "боротьба з фашизмом", якою сепаратисти переконували місцевих мешканців стати на їхню сторону, - химерна мета.

"Повинні зрозуміти ті, хто зараз з автоматами в руках, що вони захищають нас від якихось міфічних "фашистів". Якщо подивитися, прогуглити і подивитися кількість офіційно зареєстрованих націоналістичних організацій в Україні, то їх, по-моєму, всього чотири. У тій самій Росії, за яку вони виступають і яка "бореться з фашизмом", їх понад 50. Але люди цього не хочуть бачити і не хочуть визнавати. Кажуть, по суті справи, гаслами", - зазначав Шестаков.

Що каже ОБСЄ

У спеціальній моніторинговій місії заяви російської ФСБ прокоментували коротко. Ані прізвища Шестакова, ані його затримання не підтвердили. Лише зауважили, що не мали зв'язку з одним з луганських співробітників певний час.

"СММ ОБСЄ може підтвердити, що один із місцевих працівників Місії у Луганській області, перебуваючи у відпустці, тимчасово був поза зоною досяжності. Наразі Місії відомо про його місцезнаходження, а також те, що він у безпеці. Це вся доступна інформація на цей момент", - йдеться у заяві.

Повʼязані теми:

Наступна публікація