Вінницькі діти закликали Обаму врятувати місцеву копію Білого дому

Вінницькі діти закликали Обаму врятувати місцеву копію Білого дому

Вінницькі діти закликали Обаму врятувати місцеву копію Білого дому

У пам'ятці архітектури міститься школа.

Листа американському президенту з проханням врятувати їхню школу написали старшокласники Чорноминської школи, що на Вінниччині. Вони навчаються у "Білому домі" - справжній копії американського, йдеться в сюжеті ТСН.

Будинок із 20-доларової купюри – так історики називають визначну, але мало відому пам'ятку архітектури. На її ремонт в Україні гроші знайти не можуть. Тож діти вирішили попросити їх в Америці.

Ним краще милуватися здалеку. Зблизька видно облуплені фасади та дірявий дах. Таким постав "Білий дім" у селі Чорномин на Вінничині. Останні сто років у ньому розташована середня школа.

"У цьому світі є тільки два Білих доми. Один знаходиться у Вашингтоні, а другий – у якому ми ось навчаємося. Дуже гарна наша школа, але трошки потрібно ще її полагодити", - каже учениця 10-го класу Настя.

Маєток спорудив Микола Чорномський, уповноважений графині Софії Потоцької. За гроші, які він, за переказами, вкрав у коханки.

Цей "Білий дім" від оригіналу кардинально відрізняється своїм нинішнім станом. "У цій залі ми бачимо законсервовані фрески, на яких було зображено світовий потоп. На жаль, саме оці фрески ми не змогли зберегти, це було просто не в нашій силі", - зізнається завуч.

Овальні зали, колони та розкішні класи й досі тримаються на балках, яким по 200 років. Окрім центрально входу, до маєтку Чорномських вів іще підземний. Зараз опори, які тримають на собі овальну залу, наскрізь прогнили. Частина вже впала, решта – може обвалитися будь-якої миті.

На Вінниччині старшокласники написали листа Бараку Обамі з проханням врятувати їхню школу

На Вінниччині старшокласники написали листа Бараку Обамі з проханням врятувати їхню школу

Чорномський "Білий дім" сам на себе не заробляє. Туристи, які приїздять сюди на вихідні, приваблені переказами про привидів, відвідують маєток безкоштовно.

"Раніше був дитячий будинок і діти почали жалітися, що вночі до них заходить дівчина у білому. Коли одна із виховательок ночувала з дітьми, то вона справді побачила таке", - каже вчитель історії Інна Белінська.

У сільраді запевняють, що своїми силами ремонтувати пам'ятку архітектури права не мають. А кошторис ремонту – 15 мільйонів гривень.

"Треба, щоб відповідна організація підрядна, яка має ліцензію на проведення таких робіт. Сьогодні нам потрібно вже 10 або 15 мільйонів. На 300 тисяч, щоб спочатку усунути такі аварійні небезпечні ділянки, у нас цей проект і є", - каже сільський голова Зінаїда Тишкул.

Поки чиновники шукають гроші, діти, які вчаться у Чорноминському "Білому домі", написали листа господарю американського – президентові США. Його просять про фінансову допомогу для порятунку школи.

Кореспондент ТСН Анна Тітовська

Повʼязані теми:

Наступна публікація