Вища рада юстиції оскаржила "амністію" суддів, які переслідували Майдан

Вища рада юстиції оскаржила "амністію" суддів, які переслідували Майдан

Вища рада юстиції оскаржила "амністію" суддів, які переслідували Майдан

Судді часів Майдану можуть вийти сухими з води

У ВРЮ категорично не погоджуються з тим, що карати суддів-порушників неможна.

Карати суддів, що ухвалювали незаконні рішення у майданівських справах, не пізно. Вища рада юстиції запевняє, що на це є три роки, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Так ВРЮ відреагувала на заяву вищого адмінсуду про те, що цей процес уже став юридично неможливим. Судді вирішили, що перехідні положення закону про забезпечення права на справедливий суд важать більше за основну частину.

Вища рада юстиції оскаржуватиме рішення адмінсуду у Верховному суді України. Саме там і мають остаточно пояснити, скільки часу є, щоб покарати порушників суддівської присяги.

"Ми займаємо позицію послідовну. Ми очікуємо рішення Верховного суду, який має найближчим часом розглянути одну з перших справ, які ми оскаржили, і поставити крапку в цій суперечці", - пояснив голова ВРЮ Ігор Бенедисюк.

У Верховному суді коментувати будь-що наразі відмовляються. Кажуть, слід дочекатися вердикту.

"Це має бути колегіальне рішення судової палати Верховного суду України", - пояснив суддя Верховного суду Олег Кривенда.

Вищий адмінсуд (ВАСУ) вирішив, що не зможе покарати суддів, які засуджували активістів Євромайдану. Про це заявив  голова ВАСУ Олександр Нечитайло. Він наголосив, що нардепи ухвалили закон "Про забезпечення права на справедливий суд", що стало причиною колізії у правовому полі. У документі передбачена норма про 3-річний термін притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності, натомість у  перехідних положеннях документа встановлений  термін в один рік: з 27 лютого по 28 березня. У ВАСУ вирішили, що застосовувати мають саме норму, вказану у перехідних положеннях, та скасували три рішення Вищої ради юстиції про звільнення за порушення присяги суддів Майдану.

Вищий адмінсуд не буде карати суддів Майдану

Вищий адмінсуд не буде карати суддів Майдану

Повʼязані теми:

Наступна публікація