Військова прокуратура закрила скандальну справу про застосування СБУшниками сили до журналістів

Військова прокуратура закрила скандальну справу про застосування СБУшниками сили до журналістів

Фото: Радіо Свобода

На думку прокуратури, силовики "не усвідомлювали, що своїми діями перешкоджають законній професійній діяльності журналістів".

Військова прокуратура закрила кримінальну справу про перешкоджання працівниками СБУ журналістам, яку порушили після нападу силовиків на знімальну групу програми "Схеми" у жовтні.

Про це із посиланням на адвокатів програми пише "Радіо Свобода".

За їхніми словами, справа була закрита 31 грудня 2015 року через "відсутність у діянні військовослужбовців Служби безпеки України … складу будь-якого кримінального порушення".

"Військовослужбовці Служби безпеки України... не усвідомлювали, що своїми діями перешкоджають законній професійній діяльності журналістів, умислу на пошкодження відеокамери не мали, а тому в діях останніх відсутній склад злочину, передбачений частиною 1 статті 171 Кримінального кодексу України", – йдеться в постанові військової прокуратури.

Водночас адвокат програми запевнила, що збирається оскаржувати постанову.

Своєю чергою експерти вже назвали постанову прокуратури протизаконною.

"Слідство вважає, що в діях співробітників СБУ формально містяться ознаки діяння, передбаченого Кримінальним кодексом, але через малозначність вони не становлять суспільної небезпеки. Такий висновок є неправомірним, бо посягання на особисту свободу і свободу слова не можуть бути малозначними і суспільно безпечними. Слідство, встановивши, що до журналістів було застосовано фізичний вплив та заходи примусу, не зазначило законних підстав для їх застосування. За законом, їх застосовують при скоєнні правопорушень, а в даному випадку таких підстав не було", – наголосила медіа-юрист Інституту розвитку регіональної преси Віра Крат, додавши, що за ці дії СБУшники мають понести відповідальність.

До того ж, за її словами, правоохоронці знали, що постраждалі є журналістами, адже знімальна група "Схем" неодноразово представлялася.

Зазначимо, 14 січня у Печерському районному суді Києва має продовжитися судове засідання щодо адміністративної справи про перевищення службових повноважень начальником служби охорони пропускного режиму СБУ, який брав участь в інциденті з журналістами програми "Схеми".

Нагадаємо, раніше журналіста програми "Схеми" Михайла Ткача та оператора Кирила Лазаревича затримали під час виконання службових повноважень співробітники СБУ. У журналістів також відібрали і пошкодили техніку. Після цього журналіст поскаржився на СБУ, яка намагалася зняти з ефіру сюжет про авто працівників відомства.

Повʼязані теми:

Наступна публікація