Волонтери і психологи придумали, як змусити переселенців облаштовувати своє життя на новому місці

Волонтери і психологи придумали, як змусити переселенців облаштовувати своє життя на новому місці

Переселенцы не поспішають адаптовуватися на новому місці проживання

Біженці розраховують скоро повернутися додому.

30% вимушених переселенців зі Сходу України не повертаються до самостійного життя, не шукають роботи і живуть в очікуванні допомоги. Процес адаптації в багатьох не минає навіть після кількох місяців, кажуть психологи.

Так, нещодавно відкрили гуртожиток для переселенців, який колись належав будівельному технікуму. Ремонт приміщення обійшовся в мільйон гривень. У приміщенні створені непогані умови: нові пральні машини, бойлери і поки безкоштовні комунальні послуги. За все це сплачує благодійний фонд, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Таких поселень в Україні вже багато. При цьому самі переселенці вже просто пливуть за течією, розраховуючи на чужу допомогу. Наприклад, у відремонтованому гуртожитку більшість людей не мають роботи.

За словами переселенки з Донбасу, вона не бачить особливих перспектив, перебуває на обліку в центрі зайнятості, але роботи нібито ніхто гідної їй не пропонує.

У свою чергу, психологи стверджують, що через кілька місяців більшість біженців мають  адаптуватися, знайти роботу і не залежати від допомоги волонтерів. Однак третина так і не адаптується. "Люди налаштовуються на те, що найближчим часом вони зможуть повернутися додому. Тому немає сенсу шукати роботу", - повідомила психолог Марина Бреславець.

Здебільшого розслабляють і не дають повернутися до самостійного життя саме колективні поселення. "Люди дуже швидко звикають: прийшли - принесли, прийшли - принесли. Не треба рухатися, щось робити, адже можна посидіти, почекати, чим усе закінчиться", - додає координатор центру для переселенців Леся Литвинова.

Координатор центру для переселенців на Фролівській у Києві каже, що бачить таке часто. Тому волонтери придумали схему, щоб біженці не звикали до суцільної опіки. Так, перші півтора місяця з моменту приїзду їм допомагають харчами і побутовою хімією, а також годують гарячими обідами. Згодом можна отримати одяг і взуття. На отримані речі кожному видають талони. Така політика щодо переселенців дозволяє волонтерам змушувати людей шукати роботу і облаштовуватися на новому місці.

Тетяна Лазарчук, Євген Соловей, Галина Гранн, ТСН, "1+1".

30% вимушених переселенців зі Сходу так і не повернулися до самостійного життя

30% вимушених переселенців зі Сходу так і не повернулися  до самостійного життя

Повʼязані теми:

Наступна публікація