Вперед у минуле: Міноборони витратить 10 мільйонів гривень на допотопні гумові джгути

Вперед у минуле: Міноборони витратить 10 мільйонів гривень на допотопні гумові джгути

Вперед у минуле: Міноборони витратить 10 мільйонів гривень на допотопні гумові джгути

Тендер уже став скандальним, але скасовувати його ніхто не збирається.

Джгути, які були на озброєнні ще армії СРСР, тепер мають рятувати українських бійців. Волонтери обурені новою покупкою Міноборони, бо замість медичних турнікетів, які наразі використовують в усіх арміях світу, відомство закуповує засоби, які пораненому самому собі накласти майже нереально, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Джгут Есмарха можна купити в кожній аптеці. Він був винайдений ще ХІХ столітті. По суті, це просто гумова стрічка. І цей джгут уже давно не використовується жодною армією світу, крім української. Закупівлею цих джгутів обурилися і медики-волонтери, і виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. "Засоби кровотечі типу Есмарха не є ефективними на полі бою. Їх використання не підтримується доказовою медициною. Комплектування аптечок джгутом Есмарха в ХХІ столітті – неприпустиме", - переконані в МОЗі.

Міноборони закупило застарілі кровоспинні джгути для військових аптечок АТО

Міноборони закупило застарілі кровоспинні джгути для військових аптечок АТО

Міноборони ж закуповувати сучасну альтернативу – турнікети – не може, бо їх узагалі немає в нормативних актах. Виявляється, при формуванні аптечок керуються стандартами ще 1960-х років, бо сучасні просто не вироблені та не схвалені. Головна перевага турнікету над джгутом – боєць може накласти його собі самотужки. Однак через бюрократичні причини армійські чиновники оголосили тендер на закупівлю 100 тисяч джгутів для війська. Волонтер Петро Вишиванець, який у міністерстві відстоював перехід на турнікети, взагалі відсторонений од діяльності. А його спілкування з журналістами не подобається чиновникам. "Мали можливість закупити турнікети з березня 2014 року. Їм не вигідно", - вважає він.

Генерал Верба мотивує таке рішення тим, що українські турнікети за нормативами війську не підходять. На запитання, чому тоді не було взяти перевірені, хоча б американські, лунає така відповідь: "От ви мені зараз задаєте питання, а чого ви іноземні не купляли. Та будь ласка, питань немає, задекларуйте. Хай іноземний виробник задекларує на сайті МОЗ". Мовляв, іноземці до української влади не зверталися, а вона чекає першого кроку саме від них. Оскільки його нема – тендер уже ніхто скасовувати не буде, і 10 мільйонів гривень із бюджету таки підуть на гумові стрічки.

Кореспондент ТСН Євген Назаренко

Повʼязані теми:

Наступна публікація