ВР зробила крок до збільшення аліментів та спрощення їхнього стягнення

ВР зробила крок до збільшення аліментів та спрощення їхнього стягнення

Фото: Reuters

За це рішення проголосували 244 народних депутати. 

Верховна Рада України у першому читанні ухвалила законопроект щодо покращення захисту права дитини на незалежне утримання. За це рішення проголосували 244 народних депутати з 340, зареєстрованих у сесійній залі.

Законопроектом планується встановити, що аліменти є власністю дитини, повідомляє УНІАН. Той із батьків або інших законних представників дитини, на ім'я якого виплачуються аліменти, розпоряджається ними виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини.

Окрім того, ВР хоче збільшити мінімальний розмір аліментів на одну дитину з 30% до 50%  прожиткового мінімуму. Зазначається, що депутати також пропонують спростити механізм прийняття судового рішення щодо стягнення аліментів. Зокрема, встановити право того з батьків, з ким проживає дитина, визначити спосіб стягнення аліментів та отримувати на одну дитину – чверті, на двох – однієї третини, на трьох і більше – половини заробітку платника аліментів, але не більше 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку.

Згідно із законопроектом, аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня висунення позову, а в разі подання заяви про видачу судового наказу – від дня подання такої заяви.

Нагадаємо, раніше Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект, який забороняє стерилізацію недієздатних осіб без їхньої згоди. Документ закріплює право таких осіб на захист від свавілля лікарів-психіатрів у разі застосування примусових медичних заходів. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація