Представники "ДНР" і "ЛНР" пропонують Києву обмін 47 українців на понад 600 сепаратистів - Гризлов

Представники "ДНР" і "ЛНР" пропонують Києву обмін 47 українців на понад 600 сепаратистів - Гризлов

Представник РФ у контактній групі Борис Гризлов / Фото: Партія "Единая Россия"

При цьому бойовики хочуть обміняти 618 своїх полонених, утримуваних в Україні, на 45 людей, що перебувають на окупованих територіях.

Представники самопроголошених "ДНР" і "ЛНР" пропонують Києву обмін "всіх на всіх". Про це заявив представник РФ у контактній групі Борис Гризлов, передає Українська служба ВВС.

"Це 618 осіб, утримуваних українською стороною, і 45 осіб - іншою стороною конфлікту. Ми сподіваємося на те, що українська сторона погодиться з цією пропозицією ", - сказав представник Росії.

За його словами, за формулою мінських угод обмін "всіх на всіх" має на меті безумовне звільнення сторонами людей, захоплених в ході конфлікту на Донбасі.

Своєю чергою, представник України у гуманітарній підгрупі на мінських переговорах Ірина Геращенко розповіла, що Київ зараз вивчає, яких 600 людей вимагають звільнити у "ДНР" і "ЛНР".

"Інша сторона наполягає, що в них утримується лише 45 бранців і вимагає звільнити більше 600 осіб, затриманих за важкі злочини. Серед цих осіб є ті, хто не мають жодного відношення до мінського процесу і до конфлікту на Донбасі, зокрема, затримані за підготовку терактів в Одесі і Харкові....Ми вивчаємо процесуальний статус цих осіб", - написала Геращенко у Facebook.

За її інформацією, у полоні бойовиків перебуває 115 людей.

"Також ми ще і ще раз наголосили на позиціі украінської сторони: ми готові до пошуку компромісів в питанні звільнення заручників, ми закликаємо учасників нормандського формату розглядати гуманітарні питання як пріоритетні і саме такий орієнтир спрямувати Мінським групам, ми вважаємо неприпустими мову тиску і шантажу в гуманітарних питаннях, і виступаємо проти того, щоб штучно уповільнювати і блокувати процес звільнення", - написала вона.

Також Ірина Геращенко зазначила, що найближчим часом до українських полонених допустять координатора ОБСЄ Т. Фріша.

"Нещодавно він зустрічався з родинами заручників, говорив з мамами, сьогодні отримав запевнення, що найближчим часом може відвідати бранців, поспілкуватися з ними БЕЗ присутності тюремників. Ми вважаємо це важливим моментом", - написала Геращенко.

Нагадаємо, у суботу, 17 вересня, із полону бойовиків вдалося звільнити одразу двох українців: Володимира Жемчугова і Юрія Супруна.

Повʼязані теми:

Наступна публікація