Я не виносила сміття з хати. Остання промова Хатії Деканоідзе на посаді глави Нацполіції

Я не виносила сміття з хати. Остання промова Хатії Деканоідзе на посаді глави Нацполіції

Фото: УНІАН

Сьогодні глава відомства оголосила про відставку.

Сьогодні, 14 листопада, глава Нацполіції Хатія Деканоідзе оголосила про свою відставку. Глава МВС відставку прийняв і вже призначив нового виконувача обов'язків – першого заступника Деканоідзе Вадима Трояна.

Для того, щоб оголосити про відставку, Деканоідзе скликала прес-конференцію, на якій розповіла про свої успіхи на посаді, а головне – про невдачі і причини відставки. Наводимо промову повністю:

Про успіхи

"Рік тому на прохання керівництва країни я обійняла посаду Голови Національної поліції України. Це був складний виклик і складне завдання.

Мені і нашій команді потрібно було практично з нуля створювати новий державний орган - перетворити міліцію на Національну поліцію і повернути довіру суспільства до структури, яка протягом багатьох років дискредитувала себе в очах громадян.

Вперше за всю історію України главою правоохоронного органу стала не просто цивільна, але і політично незалежна людина.

Не захищаючи власні інтереси, інтереси політиків, поліція стала органом, головною цінністю якого є людина, її права і безпека.

Незважаючи на важку економічну ситуацію, війну, неконтрольоване переміщення зброї, корупцію, нереформовані суди і прокуратуру, нам вдалося не тільки стабілізувати і утримати ситуацію під контролем, але почати реальні зміни в системі.

Ми не працювали на публіку, багато чого зі зробленого нами залишалося непоміченим. Сьогодні я б хотіла звернути увагу на те, що нам вдалося зробити і потребує подальшого розвитку і серйозної політичної підтримки:

• Менше ніж за рік ми розробили і впровадили нову структуру Національної поліції України, яка стала основою створення нового державного інституту;

• Вперше в історії правоохоронних органів ми провели тотальну переатестацію співробітників. Цей процес багато критикували, він не був досконалим, але і тоді, і зараз я переконана, що іншого способу очистити систему у нас не було. По суті, атестація стала першим кроком до суспільства і відкритої оцінки діяльності державних органів;

• Нами був створений незалежний рекрутинговий центр, через який сьогодні здійснюється не тільки набір до патрульної поліції, але і на всі інші посади Національної поліції України;

• Ми завершили формування патрульної поліції, яка тепер працює вже у 32 містах країни, показуючи нові стандарти взаємовідносин держави і людини;

• Під моїм особистим керівництвом було створено неангажовану, ефективну структуру внутрішньої безпеки Національної поліції, яка тільки за минулий рік відкрила понад 1 000 справ проти корупції в органах поліції, в тому числі стосовно вищих посадових осіб системи;

• В Національній поліції з'явилося управління по захисту прав людини і імплементована система електронного контролю за дотриманням прав затриманих в ізоляторах тимчасового тримання;

• Нами розроблена і впроваджена система прозорих, відкритих конкурсних відборів слідчих, дільничних і оперативних співробітників з числа простих громадян, а також система перепідготовки чинних слідчих та дільничних по міжнародним стандартам. А з 1 грудня запускається пілотний проект детективів у Київській області – функціональне об'єднання слідчих і оперативних співробітників.

Це те, що ми зробили всього за рік. Це не все, але основне. Але найбільшим досягненням я вважаю те, що мені вдалося довести:

Поліція ПОВИННА бути чесною, порядною, відкритою і з людським обличчям!

Жоден начальник обласного управління, жоден керівник управлінь або департаментів, жоден поліцейський в країні не може сказати, що я віддавала злочинні накази або покривала злочини.

Так, у нас були проблеми, конфлікти і все ще є недоліки. Але ми жодного разу не відвернулися від труднощів, не діяли за принципом кругової поруки і не ігнорували скарги, які чули. І я пишаюся тим, що довіра населення до Національної поліції зросла, а поліцейські готові працювати за новими принципами".

Про невдачі

"Але я б хотіла залишатися відвертою до кінця і сказати також про те, що нам не вдалося зробити.

На мій превеликий жаль, нам не вдалося уникнути втрат і трагедій. Я приношу свої глибокі співчуття родинам та близьким всіх постраждалих.

Я буду чесна і скажу, що нам також не вдалося викорінити корупцію в наших органах. Особисто у мене корупція на будь-якому рівні викликає огиду, і я робила все, щоб такі ж почуття відчували всі, хто зі мною працював. Але очистити від корупції і зловживання владою найбільший правоохоронний орган країни - це набагато більш складне завдання, яке потребує не одного року роботи і жорсткої політичної волі. Ми заклали основи, і я дуже сподіваюся, що на цьому перетворення не зупиняться".

Про втручання в роботу поліції

"Я також хотіла би зупинитися на трьох важливих складниках, без яких я не бачу можливості створення і розвитку справді незалежної та ефективної Національної поліції.

Перше - це необхідне і достатнє фінансування. Ми можемо нескінченно реформувати систему, застосовувати сучасні практики, звільняти старих і наймати нових співробітників. Але! Голі й босі, без паперу і бензину, без сучасних технологій та належного соціального забезпечення, поліція не зможе працювати ефективно.

Друге - це реформа органів прокуратури та судів, без яких я не бачу можливості істотно змінити всю правоохоронну систему в країні. Теперішній порядок речей рано чи пізно призведе і вже призводить до ціннісних конфліктів між тими, хто хоче і змінюватися і тими, хто застрягли в минулому.

І останнє, але не менш важливе. Це все ще збереглися традиції втручання в роботу поліції політиків. Я не виносила сміття з хати, я державна людина. Але вважаю своїм обов'язком звернутися до політиків і чиновників на всіх рівнях - починаючи від народних депутатів і закінчуючи найвищими кабінетами з проханням і навіть вимогою відмовитися від втручання в роботу Національної поліції.

Не можуть і не повинні призначення в правоохоронних органах узгоджуватися з політиками; не можуть і не повинні політики використовувати або намагатися використовувати сили правопорядку для захисту своїх політичних інтересів. Без розуміння цього країна рано чи пізно знову буде приречена на протистояння суспільства і влади.

Мої дорогі, рідні Українці, в межах своїх повноважень я зробила все, що в моїх силах, щоб всі ці принципи дотримувалися. Я, як і обіцяла, протягом року створила фундамент для розвитку нової Національної поліції і залишалася вірна вам і вашим інтересам до останньої хвилини своєї роботи".

Про причину відставки

"МОЯ ФУНКЦІЯ ВИКОНАНА. Але, на жаль, моїх волі і повноважень було недостатньо для реалізації змін. У зв'язку з чим, я заявляю про свою відставку. І вважаю за необхідне в найкоротші терміни провести відкритий та прозорий конкурс на посаду нового голови Національної поліції України.

Я вдячна всій своїй команді і всім поліцейським, які незважаючи ні на що, продовжують виконувати свій обов'язок, дотримуючись присяги.Я також вдячна громадськості, журналістам і всім, хто був з нами за Вашу щиру підтримку, об'єктивну критику та віру.

Окремо я б хотіла подякувати нашим міжнародним партнерам та всім дипломатичним представництвам за допомогу і сприяння. Але найбільшу подяку я хочу висловити всьому українському народові за підтримку, розуміння і терпіння. Сподіваюся, що пророблена мною робота дасть поштовх подальшому розвитку Національної поліції і створенню нової країни, якщо на те буде політична воля".

Повʼязані теми:

Наступна публікація