Як анексія Криму змінила свідомість: кримчани ховають обличчя та бояться навіть сусідів

Як анексія Криму змінила свідомість: кримчани ховають обличчя та бояться навіть сусідів

Фото: Ілля Варламов / Twitter

За два роки від часу окупації півострова українське керівництво не спромоглося навіть створити міністерство у справах Криму.

За два роки окупації Криму у свідомості українців міцно закріпилися терміни "вимушені переселенці". Почути кримчан у Києві важко. Люди залякані і мусять ховатися. Навіть за те, що кримчани просто поспілкуються з українськими журналістами, їх та їхніх родичів можуть переслідувати російські спецслужби, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Одна сім'я переселенців погодилася поспілкуватися на камеру. Велика родина – тато, мама, троє дітей, невістка, новонароджена племінниця з двома собаками і котами – знімають недобудовану дачу під Києвом. У Ялті у них був великий будинок з альпійською гіркою. Семикласник Володя зізнався, що сумує за домівкою, але не за школою. За його словами, одного дня його вчителі спалили прапор України: "Просто поклали на підлогу, облили і спалили".

Рівно два роки тому Росія відбила Крим в України, розділивши сім'ї

Рівно два роки тому Росія відбила Крим в України, розділивши сім'ї

Лише у Києві ця сім'я зрозуміла, що вирвалася на свободу. Але чим ближче до Криму, тим менше кримчани відчувають себе у безпеці . Це особливо помітно у Херсоні. Адміністратор хостелу, де часто зупиняються кримчани, які виїжджають на материк, розповіла, що впізнає їх одразу.

"Це практично завжди затиснуті люди. Які практично ніколи не йдуть одразу на контакт. Ці люди хочуть жити окремо, щоб нікого не було, щоб ніхто нічого не почув, чим вони займаються. Накладка режиму! Тобто, кажуть, що не можна відкрито спілкуватися між собою, що сусіди, буває навіть стоять на балконах, підслуховують. Потім пишуть доноси. Ну в загалом, важка ситуація, ось саме моральна", - розповіла жінка.

Українці, які лишилися жити у Криму, не можуть відверто говорити про складнощі нового життя. ТСН.Тиждень доводиться знімати у Криму підпільно. Свобода слова у завішаному російськими прапорами Криму за два роки перетворилася на екстремізм і кримінальну відповідальність.

Ситуація важка не лише морально. За два роки окупації Криму через нестачу води і фактично зупинку зрошення полів знищено 70% сільського господарства півострова, 80% кормової бази і майже половину тваринництва (45%). Промисловість і транзит через півострів - майже зупинено. Туристів стало менше, ніж за "голодних 90-х". А ціни виросли до рівня Токіо, Москви, Парижа і Лондона. Молоко кримчанам привозять порошкове і з антибіотиками, а замість м'яса - ковбасу з ще радянської конини, запевнив радник Міністра аграрної політики Олександр Лієв.

Утім ближчим до України це Крим не зробило, переконує посадовець. Бо Київ кримчанам не пояснює, що винні в їхніх бідах - окупанти. Натомість Москва - часу не гає.

"Росія створила міністерство у справах Криму на третій день після його анексії. Міністерство. І був призначений віце-прем'єр з питань Криму. У нас цього досі немає", - наголосив радник міністра.

За два роки анексії Криму, українська влада досі не створила не лише органу, уповноваженого вирішувати проблеми кримчан, а й навіть стратегії повернення півострова, наголосив голова фонду "Майдан закордонних справ" Богдан Яременко. Він з колегами створив "Стратегію повернення Криму" ще в грудні 2014 року. І це ледь не єдиний покроковий документ - з зрозумілою метою в кінці – повернути Крим до складу України як автономію.

Коресподент ТСН Ольга Мальчевська

Повʼязані теми:

Наступна публікація