Як живуть роми, яких вигнали з села на Одещині після вбивства дитини

Як живуть роми, яких вигнали з села на Одещині після вбивства дитини

Фото: УНІАН

Ромів вигнали з села два місяці тому.

28 серпня, в Лощинівці відбулося народне віче, на якому селяни вимагали вигнати циган з населеного пункту. Напередодні стало відомо про те, що було виявлено труп дівчинки з ознаками насильницької смерті

Про це повідомляють Гроші.

Тоді сім ромських сімей з дітьми залишили Лощинівку.

Зокрема, два місяці тому Зінаїду та Олену з дітьми прогнали з села.

"Я йшла вулицею з дітьми та плакала. Мені не було куди йти. Людина спитала у мене, чого я плачу. Мені нікуди йти. Так, я чув, що коїться у Лощинівці. Каже, можу дати вам одну кімнату", - переповідає жінка.

Після того, як місцеві перетворили їхні будинки на руїни, вони живуть тут, за 250 гривень на місяць. Приміщення біля входу одночасно є і кухнею.

"Це, як я розумію, була котельня. Тут взагалі нічого не було. Господар видав плитку газову, столик, свій посуд...", - каже жінка.

Два ліжка і шафка - це все, що є в кімнаті з меблів. Зіна зі своїми двома дітьми та Олена зі своїми сплять мало не по черзі. Тут немає ванни і туалету.

До сумнозвісних подій в Лощинівці Олена, маленька Зола та Вадим жили у пристойному будинку, але зараз він розгромлений, а майно розікрали.

В хаті немає жодного вцілого вікна, кімнати практично порожні, без меблів. Побита техніка і ліжко - все, що лишилося від дому, куди роками вкладалася кожна копійка.

На шум в розгромленій хаті прийшла сусідка. Колишніх односельчанок вона рада бачити.

"Люди як люди. Я не розумію. У нас напевно виходить наче расова дискримінація. Мені шкода цих людей, ви розумієте?", -каже сусідка.

Жінка досі не може зрозуміти, за що з села вигнали цілі родини.

Сусідка пригадує, що у циган нібито знайшли цілу нарколабораторію.

Пограбування і наркотики були ще одною причиною розправи над ромами, окрім вбивста дитини.

Журналісти знайшли будинок, який почали громити найпершим. Він належить Фросі Чоботар, нібито місцевій баронесі. На відео, яке зняли лощинівці і виклали в Інтернет, вона, нібито, продає шприци з ширкою.  Та найцікавіше те, що ця пані єдина з вигнаних повернулася в село і зараз ремонтує свій будинок.

Залишились жити в селі і найближчі родичі підозрюваного у вбивстві Михайла. Його мати живе в центрі Лощинівки і спілкуватися із журналістами не хоче. 

Журналісти програми вирішили разом із ромами піти до сільського голови. Він в серпні по суті першим з чиновників легалізував етнічну дискримінацію ромів.

Зіна, Олена, Ольга і Зінаїда хочуть поставити свої наболілі запитання. Наприклад, чому сільський голова не запобіг самосуду, а спокійно стояв і спостерігав як руйнують їхні хати і куди їм тепер подітися з малими дітьми.

Депутати сільради впевнені, місцеві зробили правильно, коли розгромили будинки ромів, бо вважають, що всі на світі роми - злодії, наркоторгівці і потенційні вбивці.

Після погромів у селі ромам обіцяли компенсацію майна, а також знайти житло. Після цього влада запропонувала ромам самим найти собі житло, пообіцявши дати на нього гроші, а пізніше гроші зникли.

Нагадаємо, у Лощинівці на Одещині роми погрожують помстою селянам, котрі потрощили їхні будинки після звірячого вбивства малолітньої дівчинки.

ОБСЄ закликала українську владу відшкодувати збитки ромам, майно яких постраждало під час погромів у селі Лощинівка на Одещині, де була вбита 8-річна дівчинка. Про це йдеться у заяві директора Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ Майкла Георга Лінка. 

В організації зазначили, що під час погромів мешканці Лощинівки розгромили шість будинків ромів, і ще один підпалили. Усе це відбувалося у присутності поліції. Десять сімей ромів (близько 60 осіб) покинули село ще до нападу. Окрім того, місцева влада погодилася виселити ромів із Лощинівки на прохання неромських жителів.

У Лощинівці  виявили труп дівчинки з ознаками насильницької смерті. У жовтні їй мало виповнитися 9 років. За підозрою у вбивстві затримали 20-річного жителя Лощинівки – рома за національністю. Обурені мешканці села великим натовпом пішли громити поселення ромів з наміром вигнати поселенців. Було пошкоджено близько 6-7 будинків, люди покинули оселі ще до погрому.

Чому на Одещині місцева влада підтримала самосуд над ромами

Чому на Одещині місцева влада підтримала самосуд над ромами

Повʼязані теми:

Наступна публікація