Від дороги до видобутку газу. Скільки заробляють топ-менеджери держпідприємств

Від дороги до видобутку газу. Скільки заробляють топ-менеджери держпідприємств

Фото: ipress.ua

Міністерство економічного розвитку наразі розробляє мотиваційні моделі для топ-менеджерів держпідприємств.

Рівень зарплат топ-менеджерів державних компаній скоро має підвищитися. Міністерство економічного розвитку наразі розробляє мотиваційні моделі для топ-менеджерів держпідприємств. Економічна правда проаналізувала зарплати топ-менеджерів великих державних компаній України та дізналася як зміниться їхня зарплата після анонсованої реформи держпідприємств.

Як повідомляє видання, були розіслані запити топ-менеджерам 30 найбільших державних компаній. Але дані надало менше половини людей.

Скріншот / Фото: Економічна правда

Так, керівник "Укргазвидобування" Олег Прохоренко з урахуванням окладу, бонусів та премій отримує 398 тисяч гривень на місяць. Топ-менеджер ДП "Енергоатом" Юрій Недашковський отримує 84 250 тисяч гривень на місяць. Дохід його компанії за 9 місяців 2015 року становив 23 494 млн гривен.

Глава нафтогазовидобувного гіганта НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв отримує всього 1,5 тис. євро "чистими" в перерахунку з гривні.

Загалом, на запитання, чому топ-менеджери продовжують працювати, попри таку зарплатню, більшість відповідає, що країні потрібні реформи, а в українців зараз залишилась остання можливість змінити країну.

Голові правління ДПЗКУ Борисові Приходьку за 2015 рік нарахували 315,972 тис. гривень заробітної плати. У прес-службі також повідомили, що премії і бонуси в минулому році не нараховувалися.

Місячний дохід директора "Украероруху" Дмитра Бабійчука склав 29,6 тис. гривень. А, наприклад, керівник "Укравтодору" отримує 6,391 тис гривень. Крім того, він має доплату за ранг 145 гривень та соціальну доплату (надбавка працівникам, які працювали з матеріальними носіями, які є державною таємницею) - 15%.

"Укрпошта", "Аграрний фонд", "Центренерго", ОПЗ, "Вугілля України", "Укрзалізниця", "Запоріжжяобленерго", "Антонов", "Турбоатом" та інші вирішили за краще не розкривати свій дохід.

Наразі старший радник міністра економічного розвитку і торгівлі Адомас Аудіцкас заявив, що керівники державних компаній отримуватимуть ринкові зарплати.

"Зарплати будуть платити самі компанії, як це відбувається в усьому світі. Рівень оплати буде на рівні приватного сектора. Ми хочемо, щоб наші компанії показували таку ж ефективність, як і підприємства приватного сектора", - сказав Аудіцкас.

"Принцип нарахування наступний: 25% зарплати - фіксована сума, 75% - бонуси, які залежать від результату. Буде хороший результат - будуть зарплати. Немає результату - немає зарплати. Від такої системи буде вигравати і держава, і керівник", - додав заступник міністра.

Крім того, за його словами, до парламенту вже подано Закон, який дає Кабміну повноваження в односторонньому порядку розривати контракти з керівниками. Завдяки цьому можна буде провести перезавантаження на 50 найбільших держкомпаніях.

Аудіцкас зауважив, що для того, аби Кабмін чи Наглядова рада компанії могла звільнити корупційного менеджера, треба, щоб набув чинності прийнятий нещодавно закон 3062.

"Щоб розірвати контракт з керівником, який не буде показувати хороший результат, необхідно щоб набув чинності прийнятий недавно закон, який дозволить створити Наглядові ради у яких будуть повноваження розривати контракт з керівником. У даний момент ситуація розмита, не зовсім зрозуміло хто несе відповідальність за роботу керівника ", - сказав він.

Нагадаємо, раніше Яценюк анонсував підвищення зарплат та пенсій в травні. За словами прем'єра, у травні соцстандарти підвищать на 6%, а загалом протягом 2016 року планується підвищення соцтандартів на 12%. Відповідне доручення голова Кабміну вже дав профільним відомствам.

Повʼязані теми:

Наступна публікація