Янукович-молодший у буфеті Ради їсть рибку, а Уколов там боїться отруїтися

Коньяк у буфеті Верховної Ради прийнято пити з чашок© obozrevatel.com
Укрaїнa 22 вересня, 2011, 10:00 5135 7
Додати до обраного
Кореспондент ТСН.ua навідався до парламентського буфету, аби дізнатися, скільки коштує депутатський обід та хто з парламентарів не гребує "общєпітом"

Нещодавно нардеп Володимир Ар'єв на своїй сторінці у Фейсбуці висловив обурення "соціалістичним цінам" у буфеті ВР і навіть пообіцяв провести з цього приводу "розслідування", зазначивши, що самі парламентарі там майже не харчуються. Насправді ж, як переконався кореспондент ТСН.ua, якщо не розділити трапезу, то хоча б випити кави з парламентарем за одним столиком – цілком реально. Особливо – в "години пік", які наступають у депутатській їдальні підчас обідньої перерви у засіданнях та зранку, відразу ж після реєстрації у сесійній залі. Депутати самі підсаджуються до журналістів або помічників через брак вільних місць.

Що по чому?

На їдальню для депутатів щороку з бюджету витрачають близько 1,5 мільйона гривень. Тож не дивно, що ціни тут навіть нижчі, ніж у фастфудівських закладах чи навіть університетських їдальнях, завдяки державним дотаціям.

Найдешевші страви у меню вівторка (кожного дня асортимент страв змінюється) – салати. Судіть самі, салат із капусти з огірками та помідорами – коштує 2,98 грн. Три гривні з копійками коштує вінегрет з горошком та салат "Дністер". Дорожчий на цілих дві гривні картопляний салат з кальмарами.

Найдорожча у меню – риба, а саме – осетер. За 100 грамів відварної осетрини доведеться викласти 69,48 грн, а за трохи більшу порцію заливного осетра з хріном – 37,21 грн. З рибних страв у меню Ради ще хек в томаті з овочами (13,32 грн), палтус смажений (19,09 грн) та сьомга варена (24,23 грн).

Доречі, як розповідають співробітниці буфету, дієтичні страви користуються у нардепів великою популярністю. Дехто з парламентарів навіть пости тримає, тож спеціально для таких у меню купа вегетаріанських страв.

Меню буфету Верховної Ради
Ось за такими цінами харчуються нардепи

М'ясні страви також в асортименті. Тут і голубці (15,21 грн), і котлети зі свинини (12,97 грн), і язик варений (18,61) і биточки з курятини парові (6,83 грн)...

Є три види першого – два супи і борщ, кожна зі страв – до 10 гривень.

Тож, якщо не балувати себе делікатесами, на 30-40 гривень можна ситно пообідати. Доречі напої - кава, чай та сік - коштують 2-4 гривні.

Утім, є напої і міцніші. Щоправда, їх споживання нардепи намагаються "не світити", замовляють їх пошепки, а наливають – у чашечки для кави, аби бокали не кидалися у вічі журналістам.

Ранкова кава для депутатів - святе

Зранку депутати здебільшого п'ють каву або чай. Буквально за десять-п'ятнадцять хвилин після початку засідання парламентарі ланцюжком крокують у підвал, де розташувався буфет. Усіх дівчат-продавщиць, які працюють на трьох касах, парламентарі, здебільшого, знають поіменно. Не кажучи вже про самих співробітниць, які, помічаючи когось зі слуг народу у черзі, миттєво пропонують обслужити їх першими.

"Я їм здебільшого салатики, все, що зелене. Мій творчий псевдонім - Терен, це така трава, тож я і займаюся рослинним канібалізмом", - напівжартома розповідає письменник-бютівець Віктор Терен-Таран.

Його можна побачити в буфеті або самого, або у компанії товариша по Раді – Олега Білоруса. У їжі дійсно невибагливий – на таці каші, овочі, салати.

А ось нардеп Андрій Шкіль у Раді, напроти, ніколи не обідає з колегами. У буфеті його майже завжди можна побачити у оточенні кількох журналісток, яким він розповідає веселі історії чи анекдоти. Андрій Васильович з усього широкого асортименту буфету обирає, як правило, адигейський сир з медом і каву або зелений чай.

Полюбляє їсти у компанії і Тарас Стецьків.

"Пане Тарасе, сідайте до нас", - запрошує одна з журналісток і Стецьків охоче погоджується, розповідаючи всі кулуарні секрети.

Доречі, багато хто використовує буфет саме як місце зустрічі і спілкування. Дехто з нардепів навіть інтерв'ю там призначає. Зазвичай там шумно, як у вулику, тому ніхто не боїться бути почутим.

Кирило Куліков наминав тістечко, а Ярослав Кендзьор пив "американо" з молоком, Володимир Яворівський смакував печене яблуко...

У буфеті ми серед інших побачили Олеся Донія, Миколу Мартиненко, В'ячеслава Кириленко, Ярослава Сухого, Олександра Єфремова, Катерину Самойлік та Аллу Олександровську.

Кому буфет боком вийшов

Володимир Ар'єв, аби продемонструвати, що ніякими депутатськими пільгами не користується, до буфету вирішив не ходити. Обходить стороною цей заклад і Віктор Уколов. Утім – з іншої причини.

"Це в такій їдальні в кулуарах Ради я три роки тому так отруївся сирною запіканкою, що лікарів "викликали і крапельниці ставили. Тепер я там лише п'ю каву. Але треба сказати, що я на власні очі бачив там молодшого Януковича, який хоробро їв якогось салата", - нещодавно пожалівся друзям у Фейсбуці Віктор Уколов.

Кореспондент ТСН.ua також побачив Віктора Вікторовича у буфеті, щоправда за поїданням смаженого коропа – цілого, з головою. Нардеп уважно відділяв м'якоть від кісточок, лишивши на тарілці лише скелет. До речі, присмачував рибку Янукович молодший хріном і запивав чаєм з пакетика.

Анатолій Семинога зізнався нам, що нерідко відвідує VIP-залу буфету: там ціни такі ж самі, але туди пускають лише нардепів, тож там спокійніше.

То ж, що б там нардепи не казали, а буфет більшість з них не оминають. Звісно ніколи там не бачили Рината Ахметова, утім і в самій Раді він – не частий гість.

Читайте також:

Продукти харчування подорожчали на 7%

Як годують депутатів Ради: бутерброди з сьомгою і солянка по 9 грн.

Дізнавайтеся головні новини першими — підписуйтесь на наші push-сповіщення.
Обіцяємо повідомляти лише про найважливіше.

Відправити другу Надрукувати Написати до редакції © За матеріалами ТСН.ua /
Побачили помилку - контрол+ентер
Укрaїнa 22 вересня, 2011, 10:00 5135 7
Додати до обраного
Останні Перші Популярні Всього коментарів: 7
Вибір редакції