Європа не повелась на провокації Росії в Криму - Кулеба

Європа не повелась на провокації Росії в Криму - Кулеба

Фото: Getty Images

Провину на Україну ніхто не покладає.

Постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба вважає, що провокації Росії в анексованому Криму не досягли своєї мети, враховуючи реакцію міжнародної спільноти, повідомляє "Громадське".

"Очевидно, що головної своєї мети Росія не досягла. Мета ця полягала в тому, щоб покласти вину на Україну, виставити її провокатором. Але ми бачимо по реакції як європейських ЗМІ так і офіційних представників, що цієї мети Росія не досягла. Це головне", – сказав він.

Кулеба додав, що його міжнародні колеги також не покладають провину на Україну.

Однак дипломат зауважив, що деякі "стримані" коментарі свідчать про небажання Європи загострювати ситуацію та закликають до примирення обидві сторони.

Нагадаємо, 7 серпня, російські прикордонники перекрили рух на усіх пунктах пропуску на адмінмежі між окупованим Кримом та материковою Україною. У російських ЗМІ почала з'являтися інформація про нібито перестрілку на адміністративному кордоні. Лише вранці 10 серпня усі три пункти пропуску знову почали працювати у штатному режимі. За ці три дні поблизу адмінкордону спостерігалася висока активність ЗС РФ.

10 серпня Федеральна служба безпеки РФ заявила про запобігання в окупованому Криму терористичних актів, які нібито були підготовлені Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України.

За інформацією ФСБ, в ніч з 6-го на 7-ме серпня 2016 року в районі міста Армянськ була виявлена група "диверсантів", під час затримання якої загинув співробітник ФСБ, а в ніч на 8 серпня 2016 року ще дві групи "диверсантів" нібито здійснили спроби прорватися до Криму, що "прикривалися масованим обстрілом з боку суміжної держави і бронетехнікою збройних сил України". ФСБ запевняє, що під час бою загинув російський військовий.

У Росії заявили, що на місці першої сутички були начебто виявлені 20 саморобних вибухових пристроїв, боєприпаси, міни, гранати і спецзброя. Також ФСБ заявила про ліквідацію "агентурної мережі" української розвідки у Криму із числа громадян України і Росії. Одним із організаторів терактів назвали мешканця Запорізької області Євгена Панова, який служив у 37-му окремому мотопіхотному батальйоні ЗСУ під позивним "Юджин", демобілізувався у серпні минулого року. Брат затриманого українця стверджує, що його викрали на території материкової України і вивезли на окуповану територію.

Суд заарештував Панова на два місяці.

Російський президент Володимир Путін заявив, що замість пошуків шляхів врегулювання конфлікту Україна "перейшла до практики терору". Також він пообіцяв, що "безумовно, повз таких речей проходити не будемо".

Повʼязані теми:

Наступна публікація