Європейський суд відмовив жителям Донбасу у компенсації за зруйноване боями житло

Європейський суд відмовив жителям Донбасу у компенсації за зруйноване боями житло

Фото: Reuters

Скарги україців визнали необґрунтованими. 

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) постановив  відхилити скарги мешканців Донецької та Луганської області, які вимагали компенсації за розгромлене бомбардуваннями житло від української та російської влади.

Скарги до європейської судової установи подали троє жителів Сходу України: Світлана Півень із Ясинуватої (Донецька область) позивалася до України, Антон Лісний з Ясинуватої та Володимир Анохін із Трьохізбенки (Луганська область) позивалися до України та РФ одночасно.

У своїй заяві вони вказали, що через обстріли могли втратити своє життя, пише "Європейська правда" із посиланням на рішення суду, оприлюднене у  Страсбурзі 28 липня.

Частина заявників надали фото докази завданих руйнувань, а також звіти ОБСЄ, що підтверджують обстріли. Утім, ЄСПЛ вирішив одноголосно визнати їх необґрунтованими. Однією з причин стало те, що заявники не надали інформацію місцевої влади, яка б підтверджувала їхнє право власності на знищені будинки.

Також в установі додали, що заявники не змогли довести, що принаймні намагалися знайти докази від офіційної влади.  Водночас у рішенні суду не йдеться про принципову неприйнятність таких скарг у разі, якщо доказів буде достатньо.

Нагадаємо, до Європейського суду з прав людини у Страсбурзі вже надіслали понад 2 тисячі індивідуальних заяв, пов'язаних з подіями в Криму або збройним конфліктом на Донбасі.

Раніше ЄСПЛ назвав Росію лідером за порушеннями прав людини. У Страсбурзі голова ЄСПЛ Гвідо Раймонді заявив, що відмова країни від виконання всіх без винятку рішень Європейського суду з прав людини призведе до виходу такої країни зі складу Ради Європи. Раніше РФ заявила про намір відмовитися від виконання низки рішень Страсбурзького суду.

Повʼязані теми:

Наступна публікація