Загальний конкурс чи батько-депутат. Як молоді дівчата отримують високі посади на держслужбі

Загальний конкурс чи батько-депутат. Як молоді дівчата отримують високі посади на держслужбі

Загальний конкурс чи батько-депутат. Як молоді дівчата отримують високі посади на держслужбі

Інна Побер, майбутній прокурор і донька нардепа / Фото: Гроші

Знімальна група поговорила із кількома такими чиновницями. 

Журналісти програми "Гроші" вирішили з'ясувати, як потрапляють на роботу до держслужби молоді та привабливі дівчата.  

Феномен молодих державних служниць - тренд, що захлиснув Україну. У своєму ставленні до "юних дарувань" громадськість розділилася. Хтось - за свіжу кров. А для когось  це - псевдореформаторство.

"Багато службовців по всіх країнах не проти мати в своїх замах молодих прекрасних представниць", - розповів політолог Микола Давидюк.

Після Революції гідності уся країна чекала на нові обличчя у владі. Та обличчя виявилися настільки новими та юними, що це викликало неабиякий резонанс серед простих українців.

Раніше молоді дівчата починали кар'єру на держслужбі переважно секретарками. Але тенденція змінюється і тепер юних та недосвідчених красунь у віці 20 років беруть своїми заступниками та радниками найвищі особи держави. Одним з найгучніших скандалів стало призначення на посаду заступника міністра МВС із Євроінтеграції  24-річної Анастасії Дєєвої.

Втім, Анастасія має навіть ще більш юну колегу - Анну Калинчук з Міністерства юстиції. Дівчині усього 23, а її вже призначили директором  департаменту люстрації.

"Я займаю посаду головного спеціаліста. Прийшла на державну службу за конкурсом, як і усі державні службовці проходять конкурс", - розповіла Калинчук.

Дівчина запевняє, що ні впливових батьків ні будь-якої іншої протекції не має. Анна Калинчук родом із Львівської області.  Мама - медсестра, тато - пожежник. Живе скромно, з зарплатнею у 6 тисяч гривень.

Із близько 50 тис чиновників в Україні молодь, за різними даними, становить чверть держслужбовців.

Шукати молодих красунь журналісти вирішили у кабінетах київської мерії.

Бум на молодих чиновниць та розслідування перестрілки правоохоронців у Княжичах - Гроші

Бум на молодих чиновниць та розслідування перестрілки правоохоронців у Княжичах - Гроші

23-річна головний спеціаліст Київради розповіла, що мріяла про таку роботу з самого дитинства.

"Я закінчила з червоним дипломом. Потім я шукала собі роботу, хотіла працювати для країни, але шукала те місце, де могла б реалізувати свої якісь амбіції", - пояснила вона.  

Дівчина працює у Київраді півроку. Роботу своєї мрії вона знайшла на сайті відомства. І тепер вона - головний спеціаліст.

"Є сайт Київради і на ньому постійно публікуються вакансії. І я заходила, дивилася що вимагали від кандидатів, який порядок… Пройшла всі ці екзамени і працюю.  Всі пороги оббивала, але все-таки добилася свого", - додала Катерина. 

Ще одна молода спеціалістка – 23-річна Вікторія, - працює у відділі міжнародних зв'язків Київської мерії.  Вона має вищу освіту і гарно володіє англійською мовою. Але, не дипломом єдиним їй вдалося потрапити на престижну посаду. Її зірка на державному небосхилі запалилася у школі народного депутата. 

"Я навчалася у школі помічника народного депутата. Там, коли проходиш екзамен, ти потрапляєш на практику або у Верховну Раду, або сюди. І там саме проходив конкурс", - пояснила чиновниця.  

Черговий скандал, що вразив громадськість - декларація 25-річної прокурорші Альони Бобіти, що має за собою міцний тил у вигляді батька Луганського податкового генерала Ігоря Скорікова. Подейкують, саме він подбав про її безбідне життя. Адже у свої 25 Альона, окрім престижної посади, має чотири квартири, три гаражі та елітні автівки Volkswagen та Porsche Cayenne. І все це при зарплаті у 6 250 грн на місяць.

"Гроші" хотіли розпитати Альону Бобіту, як їй вдалося досягнути таких кар'єрних та матеріальних висот. Однак, вдома її не знайшли.  Проте, побачили її батька Ігоря Скорікова, що саме від'їжджав у справах на Porsche Cayenne.

На робочому місті – в прокуратурі Оболонського району, Бобіти також не було. На прохідній заявила, що дівчина наразі у відпустці, а коли повернеться – невідомо.

"Так молоді судді, прокурори і чиновники вони, зазвичай, всі користуються люксовими автомобілями, всі вони живуть в лакшері нерухомості. В той же час рідко вони відповідають тій посаді, яку вони займають", - розповідає політолог Микола Давидюк.

Незважаючи на те, що в Україні сьогодні дійсно є попит на нові обличчя, експерти відзначають - досвідчені державники можуть легко використовувати юні таланти як ширму для своїх корупційних оборудок.

"Гроші" знайшли ще одну юну чиновницю із Тернополя. Це Ілона Побер, і у 24 роки вона вже працює на престижній і дуже важливій посаді.

"Ми зараз знаходимося в головному територіальному управлінні юстиції в Тернопільській області, я працюю у відділі примусового виконання рішень", - каже вона.

Окрім цього, дівчина донька народного депутата України -  Ігоря Побера. Вона без 5 хвилин прокурор.

"В майбутньому планую ввійти в органи прокуратури. Оскільки пройшла вже відкритий конкурс. Результати вже оприлюднені, надіюсь, що спецперевірка пройде успішно", - розповідає дівчина.

Ексклюзивно для програми "Гроші" вона погодилась показати своє життя та оселю

"Це моя кімната, це моя гардеробна. Улюблена частина в цій квартирі", - похвалилася Ілона Побер.

На камеру вона показала свої сукні, але каже, що дизайнерських на кшталт Dolce & Gabbana поки не має.

"Dolce & Gabbana, на жаль, немає. Можливо, колись будуть", - каже вона.

Ілона запевняє, впливовий тато ніколи не намагався посприяти її кар'єрі.

"Він не сприяв, оскільки не було в тому потреби. Так як в мене виходить здобувати самій, як освіту, так і кар'єру", - пояснює донька депутата.

Підтверджує це і сам народний обранець. Він зізнається, що одразу після закінчення Ілоною університету, він мав можливість працевлаштувати доньку

"На той момент я скажу по секрету, я міг домовитися, щоб її взяли в прокуратуру", - пояснює він.

Журналісти радять судити молодих чиновниць за результатами їхньої роботи. Адже це набагато потрібніше суспільству, ніж врода і красиві фотографії.

Повʼязані теми:

Наступна публікація