Західну Україну побило градом: убиті поросята й кури, покалічені люди

Західну Україну побило градом: убиті поросята й кури, покалічені люди

Фото: Голос Карпат

Завдані збитки рахують мільйонами гривень.

На Закарпатті у лікарню потрапили семеро людей, яких злива з градом застала у полі. Сховатися їм було ніде, тому шматки криги завбільшки з куряче яйце залишили садна та рани на головах, руках та тілі, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Лікарі не виключають також ймовірності струсу мозку. У однієї жінки зламана зап'ястна кістка – вона рукою намагалася захистити від граду голову.

Негода вирує на заході України уже третю добу. Стихія попробивала дахи будинків.

"Почався град, як куряче яйце. Отаке. Місцями і дотепер лежить", - каже житель села Теково Павло Грузин.

Всього град в цьому селі сипав з неба не більше 10 хвилин. Проте побив покрівлі, вікна, машини, вщент винищив городину. Домашніх тварин селяни просто не встигали рятувати – град повбивав багато курей та гусей.

"Шифер поламало на цілій вулиці, вікна. Даже поросят повбивало", - каже депутат Теківської сільської ради Маряна Данко.

Від криги із неба на Закарпатті постраждало 18 населених пунктів, частина з них без струму та зв'язку. Деякі обійстя підтопило.

"Засідали комісії у всіх районах, здійснюється поквартирний обхід. Буде встановлено суму збитків людям та об'єктам інфраструктури", - пообіцяла керівник сектору ДСНС України в Закарпатській області Наталя Батир.

Закарпаття і далі заливатиме дощами. Синоптики прогнозують, що зливи знову будуть із градом.

На Закарпатті у лікарню потрапили семеро людей, які постраждали від граду

На Закарпатті у лікарню потрапили  семеро людей, які постраждали від граду

На Прикарпатті стихія вирувала у восьми районах. Негода, за словами очевидців, розпочалася раптово. Багатьох людей застала на вулиці. Почали падати дерева, ламатися гілки. Тому з десяток людей отримали травми: переломи кінцівок та забиття.

Стихія пройшлася смугою і вирувала лічені хвилини. Але встигла пошкодити десятки будинків, пообривала лінії електропередач. Деякі села другий день без світла та зв'язку.

"Хмари такі надійшли! Ураган! Буревій! І це все в момент! І так рвало все!", - приголомшена жителька села Грабич Юзефа Бік.

"Зайшов до хати і такий звук: ууууу, як поїзд їде! Ми навіть не встигли вікна закрити. Так скоро це було!", - каже житель села Федьків Василь Шовгенюк.

Вітер здійнявся такої сили, що міцні дерева не тільки ламав – виривав з корінням. Одне з таких зруйнувало половину хати в Отинії. Господарі, на щастя, були в сусідній кімнаті.

"Це в хвилині! Я бачила, щось недобре діється. Дим! Бо порохів повна хата! Ми зробили ремонт. Тягнулися з усіх сил", - каже жителька смт. Отинія Світлана Петруніна.

Дахи, наче пір'їни, буревій зривав з будинків та відкидав на десятки метрів. Школу у Федькові селяни щойно самотужки перекрили. А на цих канікулах вже поробили у класах ремонти. Злива, що супроводжувала буревій та град розміром з перепелине яйце звели їхню працю нанівець.

"508 кв.м профілю зняло, відкрило котельню, їдальню, бібліотеку. Думаю, сума збитків приблизно 100 тисяч", - зізнається директор Федьківської школи Михайло Скрібашевський.

Люди спішно розчищають двори від зламаних дерев, чим можуть закривають дірки у стелях, адже в області знову оголосили штормове попередження. Комісії лише почали рахувати збитки.

"Та просила б, щоб хоч трошки допомогли. Того року йшла на операцію. Цього року думала другу нирку оперувати. Вже відклала! Вже є другі он збитки", - бідкається жителька с. Грабич Олександра Баюрчак.

В облдержадміністрації кажуть, що лише на шифер, щоб полатати дахи, треба щонайменше 3 млн гривень.

У Чернівецькій області найбільше постраждало село Кам'янка Глибоцького району. Сильним вітром там пошкодило дахи на більш ніж 120 будинках.

Свою хату заробітчани, що працюють в Португалії, будують вже 15 років. Родич показує світлини – аби заселитися, треба було лише зробити косметичний ремонт. Нині тут – руїни. Вітер повністю зірвав покрівлю з будинку. Він був таким сильним, що літало навіть каміння.

Частина даху знайшлася на подвір'ї за майже 900 метрів. Господар тут також у розпачі – дерево, що впало від вітру, пошкодило дві його автівки. Свою покрівлю він навіть не зміг знайти – вітер розірвав її на шматки.

"Моє – по сусідах, процентів тридцять зібрав по городах сусідів, а решта полетіла далі, я навіть не знаю, де вона", - зізнається він.

Селяни намагаються врятувати хоч щось із побитої городини. Буревій та злива знищили посіви на понад 130 гектарах.

"Не шо я, мама 78 років має, не пам'ятає такого", - кажуть місцеві.

У селі чергують рятувальники. Спочатку вони допомагали прибирати повалені дерева, нині ж відпомповують брудну воду з криниць.

"Води страшне багато в криницях, люди просять, хоч щоб трошки вода була чистенька", - пояснив рятувальник Валерій Лопуляк.

Збитків нарахували уже на 2 мільйони гривень. Таких грошей у сільському бюджеті немає – допомогу проситимуть в області.

Кореспондент ТСН Алла Пасс

Повʼязані теми:

Наступна публікація