Захист судді Царевич збирається оскаржити найм'якший запобіжний захід для неї

Захист судді Царевич збирається оскаржити найм'якший запобіжний захід для неї

Суд обрав Царевич більш м'який запобіжний захід, ніж вона сподівалася.

Суддя має носити електронний браслет і не обмежена в пересуванні.

Суддя Печерського суду Оксана Царевич носитиме електронний браслет - Вінницький суд нарешті обрав для неї запобіжний захід. Про це йдеться у сюжеті ТСН.19.30.

Найближчим часом суддя Оксана Царевич буде майже необмеженою у пересуванні на території України. Суддя Вінницького суду ледь не повністю відмовив генеральному прокурору України у його клопотанні.

Суд визнав, що у розпал Євромайдану Царевич своєю постановою на півроку відібрала водійські права у громадянки Атланатової на підставі недійсного протоколу ДАІ. Водночас, суддя Олійник вирішив, що ризиків, що Царевич ухилятиметься від слідства, немає.

"В ході розгляду даного клопотання, прокурорами не доведено, що обставини, на які вказує сторона обвинувачення, є достатніми. Суддя при постановленні рішення не може враховувати політичні настрої в державі, суспільні інтереси", - сказав суддя.

Почувши це, на вустах Царевич з'явилися слова "домашній арешт", утім суд обрав іще м'якший захід для неї. Отже, два місяці суддя Печерського райсуду Києва Царевич перебуватиме на волі під особисте зобов'язання і ось що це означає для неї:

"Прибувати до відповідного органу досудового розслідування та суду за першою вимогою, повідомляти відповідний орган досудового розслідування чи суд про зміну місця свого проживання, носити електронний засіб контролю", - йдеться у постанові судді.

Почепити на суддю електронний засіб мають у райвідділі міліції за місцем її реєстрації, каже прокурор. Один із чотирьох захисників Царевич уже заявив, що сторона захисту оскаржуватиме рішення. А от представники прокуроратури, хоч рішенням і дещо розчаровані, оскаржувати не збираються.

Слід зазначити, що у юридичній спільноті саме суддівське засідання викликало багато зауважень, особливо ставилось питання, чому для проведення процесу обрано Вінниччину, де, як вважають, великим є вплив президента. Неоднозначною була реакція на люстраційний процес над суддями в Україні і у Венеціанській комісії. Її очільник вважає, що він має бути призупинений до приведення закону про люстрацію до світових норм.

Дізнатися ставлення самої Оксани Царевич до обраного їй запобіжного заходу - фактично не вдалося, оскільки, за її ж словами, професійний суддя, якою вона є, не має права давати оцінку суддівський ухвалі. А от самим провадженням проти неї вона, як і раніше, обурена.

"Це кримінальне провадження вважала, вважаю і буду вважати як таким, що є спрямоване на знищення судової гілки влади та усунення такої гілки влади як незалежної", - заявила суддя Царевич.

Після справи Царевич той самий суддя розглядав клопотання про обрання запобіжного заходу колезі Царевич - судді Печерського суду Віктору Кицюку. На відміну від Царевич, Кицюк уже заявив, що не домагатиметься відводу судді, тож є вірогідність, що рішення у його справі оголосять уже завтра.

Нагадаємо, раніше Царевич заявляла, що жодних рішень проти автомайданівців не ухвалювала.

Кореспонеднт ТСН Дмитро Фурдак

Суддю Печерського суду Царевич зобов'язали носити електронний браслет

Суддю Печерського суду Царевич зобов'язали носити електронний браслет

Повʼязані теми:

Наступна публікація