В СБУ розповіли, як ФСБівці вербували українських військових у Криму

В СБУ розповіли, як ФСБівці вербували українських військових у Криму

Фото: Getty Images

Російські спецслужби активно пропонували співпрацю українським військовим, чиї родичі проживають на території Криму.

Незважаючи на те, що російські спецслужби активно здійснювали вербувальні пропозиції українським офіцерам ВМС в Криму, більшість військослужбовців лишались вірними присязі. Про це заявив керівник апарату Служби безпеки України Олександр Ткачук, передає Укрінформ.

За його словами, найбільший інтерес для російських спецслужбовців становив старший офіцерський склад. 

Оскільки операція військової контррозвідки СБУ тривала ще від часів незаконної анексії Криму, Ткачук стверджує, що українська служба безпеки оперативно виявляла військових, які отримували пропозиції про співпрацю від представників ФСБ та генерального управління  генштабу РФ, і вони не встигали передавати будь-яку важливу інформацію своїм російским кураторам.

За словами Ткачука, більшість українських військових лишались вірними присязі та одразу інформували керівництво та СБУ про отримання пропозицій про співпрацю від російських спецслужб.

Зазначається, що ФСБ вербує переважно тих військових, які раніше служили у Криму та тих, чиї родичі проживають на території тимчасово окупованої території українського півострова.

Однак на запитання щодо кількості завербованих військових, Ткачук заявив, що йдеться "навіть не про десятки людей", але загальна кількість осіб не розголошується через таємницю слідства.

Нагадаємо, раніше СБУ викрила проросійського вербувальника, який закликав жителів Донбасу долучатися до незаконних збройних формувань. Чоловік отримував інструкції від своїх російських кураторів через соціальні мережі.

СБУ затримала російського шпигуна у Рівному

СБУ затримала російського шпигуна у Рівному

Повʼязані теми:

Наступна публікація