Заступник Супрун відповів на звинувачення Тодурова щодо закупівель та Інститутів серця на Сході

Заступник Супрун відповів на звинувачення Тодурова щодо закупівель та Інститутів серця на Сході

Олександр Лінчевський / Фото: УНІАН

Лінчевський запевняє, що ледь не вперше МОЗ наздогнав закупівлі та проводить їх вчасно.

Міністерство охорони здоров'я у пришвидшеному темпі провело закупівлі ліків по серцево-судинній групі за гроші двох попередніх років та від початку 2017 року починають процедури щодо закупівель за рахунок бюджету нового року. Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський, передає кореспондент ТСН.

За словами медика, затягування процедур пов'язане з тим, що у спадок від попереднього керівництва отримали непроведені закупівлі за два роки.

"Потрібно розуміти, як відбуваються ці закупівлі і чому вони настільки зсунуті. Вони тривають ще з 2015 року. Закупівлі міністерство проводить після затвердження бюджету, по старій схемі створюються робочі групи, номенклатурні групи, потім робочі групи, які виписують технічні завдання, потім оголошуються тендери й так далі. Ці закупівлі ніколи раніше не відбувалися у міністерстві вчасно. Ми отримали міністерство у вересні 2016 року, де закупівлі за гроші ще 15-го проведені не були. З вересня до грудня ми по всіх закупівельних групах наздогнали закупівлі 2015-16 років. І тепер ми починаємо закупівлі 2017 року на початку безпосередньо цього року – цього раніше ніколи не було", - пояснив Лінчевський.

Читайте інтерв'ю щодо ситуації у МОЗ з директором Центру ендокринної хірургії, відомим хірургом-ендокринологом Олександром Ларіним

Заступник міністра поточнив, що закуплені за гроші 2015 року ліки та допоміжні засоби були вже розподілені та поставлені. А закуплені за бюджети 2016 року засоби нині перебувають на стадії розподілення та початку поставок і найближчим часом надійдуть до медичних закладів.

Щодо Інституту серця, очільник якого скаржився на нестачу засобів, Лінчевський запевнив, що цей медичний заклад завжди був забезпечений на 100% і набагато краще, ніж інші медичні заклади. Щодо відкриття філіалів інституту у Луганській та Донецькій областях, за словами посадовця, МОЗ хоче вирішити проблему більш вигідним для пацієнтів шляхом.

"Сьогоднішня концепція децентралізації передбачає, що велика кількість коштів залишається в області, в громаді. Ми зможемо забезпечити безкоштовну допомогу пацієнтам з інфарктом міокарда, якщо заклад залишатиметься комунальним. І пацієнту це буде вигідніше. Ми хочемо створити мережу центрів репрефузії по всій Україні. Ми хочемо створити кабінети з інтервеційним кардіологом, ангіографом покривали всю країну. Але вони не можуть бути філією інституту, тим більше приватним закладом, як зараз нажаль є. ми зараз бачимо через систему Prozorro, що місцева адміністрація Луганщини переплачує в чотири рази за одну й ту саму процедуру у приватному закладі, так не повинно бути. Ми могли б за ці гроші пролікувати чотирьох громадян. Створення приватного кабінету не є шляхом доступності цих послуг для громадян", - запевнив заступник глави МОЗ.

Нагадаємо, у перший день нового року кардіохірург Борис Тодуров на своїй сторінці у Facebook заявив, що державні закупівлі препаратів і витратних матеріалів для лікування серцево-судинних хвороб зірвані й звинуватив у непроведенні тендерів особисто очільницю МОЗ Уляну Супрун. До того ж заявив про перешкоджання міністерством охорони здоров'я у відкритті філіалів Інституту серця на Донеччині й Луганщині. На бік кардіохірурга Тодурова стали інші лікарі, а комітет Ради викликав сторони конфлікту для з'ясування ситуації.

Тодуров знову заявив про нестачу життєво важливих медикаментів в українських лікарнях

Тодуров знову заявив про нестачу життєво важливих медикаментів в українських лікарнях

Повʼязані теми:

Наступна публікація