Митники позбавляють українських дітей-інвалідів життєво необхідних харчових добавок

Митники позбавляють українських дітей-інвалідів життєво необхідних харчових добавок

Батьки вважають, що у їхніх дітей відбирають право на здорове життя.

Батьки дітей з особливими потребами б'ють на сполох

Вже два місяці митна служба завертає закордонні посилки із дієтичними добавками, а вони життєво необхідні хворим діткам. Митниця вважає, що поштою такі речовини надсилати заборонено. Батьки ж переконують, що служба неправильно тлумачить закон, — йдеться у сюжеті "ТСН.19:30".

Діти стурбованих батьків хворіють на різні хвороби: фенілкетонурію, ДЦП, аутизм. Звідси і проблеми з кишково-шлунковим трактом. Організм не переносить їжу, яка містить лактозу, глютеїн, козеїн, сою чи яйця. Звідси алергії і неврологічні проблеми. Щоб дитячий організм таки отримував необхідні вітаміни та елементи, батьки і замовляють дієтичні добавки. В аптеках такого не купиш, а замовлені посилки до людей не доходять. 

ТСН намагалося отримати коментар від Митної служби, чому раніше поштою дієтичні добавки надсилати можна було, а тепер ні. Та від митників прийшов тільки лист. Мовляв, оскільки закон про безпечність та якість харчових продуктів розмежовує терміни "дієтична добавка" та "харчові продукти", то дієтичні добавки не відносяться до харчових продуктів. Тому їх забороняється відсилати в міжнародних поштових відправленнях.

Та батьки не сприймають такого пояснення. Адже, в законі чітко сказано, що біологічні добавки — це харчові продукти. Така ж позиція в Мінохорони здоров‘я: добавки — це їжа. А їх вжиток має бути не примхою мами, а порадою лікаря. А яким шляхом вони легально надходять в Україну — це справа вибору батьків.

Головний дієтолог Міністерства охорони здоров'я України Олег Швець зауважив, що не можна створювати штучні бар'єри на тому, що покращує здоров'я знедолених дітей. Він переконаний, що МОЗ та митники цю справу владнають.

Та поки існує подвійне тлумачення закону, батьки вважають, що у їхніх дітей відбирають право на здорове життя. 

В Україні спалахнув скандал через закордонні посилки для дітей-інвалідів

В Україні спалахнув скандал через закордонні посилки для дітей-інвалідів

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Виховання дітей
Наступна публікація