Земляки Захтея дали вбивчу характеристику "кримському диверсанту"

Земляки Захтея дали вбивчу характеристику "кримському диверсанту"

Фото: Facebook/Андрій Затхей

Жителі Борислава кажуть, що той ніяк не міг бути українським розвідником.

Кілька судимостей, кримінальне минуле та відверті проросійські погляди – таку характеристику Андрію Захтею, якого російська влада підозрює в підготовці терористичного акту в Криму, дають друзі та знайомі. У рідному містечку Борислав, де мешкає 30 тисяч людей, цього чоловіка знають практично всі, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Однак говорити про нього остерігаються. "Та не те, що бояться. Просто людина… Він з головою не дружив ніколи. Тобто від нього можна усього чекати", - кажуть на умовах анонімності.

Класний керівник Андрія запевняє, що складний характер хлопця виявився ще у школі. Саме тому останні вчинки чоловіка вчителя не здивували. "Бачив його хизування російським паспортом, що він став громадянином Росії, що викликало у мене велике обурення. Не думаю, що цей факт, який трапився, це великий прояв патріотизму з його боку. Але я не слідчий", - розмірковує учитель Сергій Смоляк.

Стало відомо, ким насправді є Захтей, якого Росія підозрює в підготовці теракту

Стало відомо, ким насправді є Захтей, якого Росія підозрює в підготовці теракту

Недобру славу Захтей по-справжньому здобув у 1990-ті. Із ним пов'язують такі злочини, як рекет, розбій та шахрайство. Тоді ж чоловік уперше опинився за ґратами. "Розбій з проникненням у житло, вчинене групою осіб, і незаконне зберігання вогнепальної зброї. Звільнився у 2001 році з місць позбавлення волі", - розповідає керівник Бориславського відділення поліції Олександр Закутний.

Після ув'язнення Андрій із криміналом не зав'язав. Коли проти нього відкрили чергову справу за вимагання, втік до Москви. "Казали, що він може усе там порішати. Зробити довідку, що там тимчасово прописаний чи працевлаштований. А на сьогодні не знаю, як він з'явився у Євпаторії", - зізнається один зі знайомих скандаліста.

Люди кажуть, що Захтей мав відверті проросійські погляди. Його розшукували в Україні правоохоронці. Тому опинитися в розвідці ЗСУ він не міг жодним чином. Батьки підозрюваного спілкування з пресою уникають. "Жодних коментарів", - кажуть вони. І все ж додають, що того, що приписують Андрію російські пропагандисти, той зробити не міг.

Напередодні журналісти ТСН побували в рідному місті ще одного буцімто "кримського диверсанта" Євгена Панова. В Енергодарі на Запоріжжі заяви силовиків РФ теж називають нісенітницею"140 кілограмів ваги – для таких диверсійних робіт. З мішком 40 кілограмів, як пишуть – ну, ви уявіть! 180 кілограмів. Куди він там – це абсурд. Хто у розвідку бере з такою статурою", - кажуть земляки Панова.

Кореспондент ТСН Степан Грицюк

Повʼязані теми:

Наступна публікація