Жахи про русофобів та "Правий сектор". Що російські ЗМІ пишуть про хресний хід УПЦ МП

Жахи про русофобів та "Правий сектор". Що російські ЗМІ пишуть про хресний хід УПЦ МП

Пропагандисти у звичній манері перекручують події в Україні. 

27 червня предстоятель УПЦ Московського патріархату Онуфрій оголосив про хресний хід. 3 липня зі Святогірської лаври, що на Донеччині, вирушила перша колона ходи, а з Почаїської лаври на Тернопільщині 9 липня вирушила друга. За планом учасники 27 липня мають зустрітися на Володимирській гірці в Києві, звідки вирушити до Києво-Печерської лаври.

Дорогою не обійшлося без провокацій. У Харкові були помічені "георгіївські" стрічки та портрети Миколи ІІ.

Ходу намагались заблокувати. Наприклад, мешканці та активісти Житомира спробували не допустити прохід прихожан УПЦ МП центральними вулицями.

У вівторок, 26 липня, на шляху, де мали пройти віряни Московського патріархату, знайшли кілька гранат. Це викликало різку заяву глави МВС.

"Отримавши відповідну інформацію, у порядку запобігання можливих терористичних погроз і провокацій навколо хресного ходу православної церкви (МП) - мною були дані вказівки втрутитися в порядок анонсованого організаторами ходу містом Києвом. Виявлені з ранку муляжі мін і реальні бойові закладки з гранатами - за запланованим маршрутом прямування - не залишили у нас сумнівів у реальності погроз і провокацій", - написав Арсен Аваков.

В Україні релігійники, влада і спецслужби закликали не допустити провокацій, що може дестабілізувати ситуацію в державі. Лунали також підозри і звинувачення в тому, що хід є політичною акцією Москви. Самі його учасники все спростовували і наполягали на тому, що моляться за мир у країні.

У Росії державні ЗМІ активно висвітлюють хід. ТСН.ua зібрав приклади заголовків і зміст статей, мета яких загострити ситуацію і дискредитувати Україну.

Наприклад, "Учасники Хресного ходу УПЦ МП пройшли блокпост забороненої в РФ організації ОУН-УПА (Організація українських націоналістів - Українська повстанська армія) на в'їзді в місто Бориспіль", - пише РИА Новости, яким керує одіозний Дмитро Кисельов.

Заради пропаганди хресний хід у російському інформаційному полі демонструють як велику і грандіозну подію для України. При цьому, традиційний хід греко-католиків до Зарваниці ніяк не висвітлювався.

Так, у більшості повідомлень "Первого канала" звучали такі епітети, як "небувалий" ("У небувалий хресний хід вирушили українські православні"), "грандіозний" ("Сотні вірян Донбасу приєдналися до грандіозного хресного ходу за мир в Україні"), або ж про те, що ходом ідуть сотні й тисячі українських паломників: "У ці дні тисячі жителів розореного війною Донбасу беруть участь у хресному ході", "Сотні вірян Донбасу приєдналися до хресного ходу за мир і злагоду в Україні".

Примітно, що більшість повідомлень російських ЗМІ були зі згадками про Правий сектор, ОУН або русофобів. 

"Диверсанти з АТО - Всеукраїнському хресному ходу: "Живими з Києва не підете!" або "Сьогодні багатотисячні колони Всеукраїнського хресного ходу за мир, які йдуть зі сходу і заходу країни вступають на територію Київської області. Тим часом в столичному регіоні на них уже чекають об'єднані сили русофобів, які спираються на ветеранів "антитерористичної операції" (АТО) в Донбасі ", - пише Life.ru.

"Українські громадські діячі закликали радикалів не стояти на заваді проходженню Хресного ходу у Києві", - повідомлялося на сайті РИА Новости. Не обійшлося без "неонацистів" на РЕН-ТВ: "Учасник Хресного ходу в Донбасі розповів про агресію українських неонацистів".

Російська православна церква, своєю чергою, не залишилася осторонь від такої події. Заступник голови Синодального відділу із взаємин Церкви з суспільством і ЗМІ Вахтанг Кипшидзе сказав: "Я вважаю, що чим більше таких заходів (як Всеукраїнський хресний хід - ред.), тим більша ймовірність того, що якийсь правильний миротворчий рух в українському суспільстві почнеться і буде мати успіх", - пише РИА Новости

Він висловився про "готовність більшості населення" країни підтримувати ці ініціативи.

"Цей рух, за його словами, ґрунтується "на належності більшості громадян України до УПЦ МП", – йдеться у заяві.

Повʼязані теми:

Наступна публікація