Жінок почали "виживати" з роботи через новий "податок на вагітність"

Жінок почали "виживати" з роботи через новий "податок на вагітність"

Новий закон погіршив вагітним життя

Добрі наміри закону перетворили життя вагітних жінок на жахіття. Вони вже вагаються, чи варто народжувати вдруге.

Становище всіх вагітних в Україні погіршилося після введення "податку на вагітність", який додає чотири місяці до пенсійного стажу жінки, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Лише місяць минув з того часу, як зміни до закону набули чинності, а молодих жінок під час прийому на роботу вже змушують підписувати угоди не вагітніти або ж пропонують зарплату в конвертах.

Вагітна 25-річна Ірина розповіла про свої поневіряння. На другому місяці вагітності  вона змушена була звільнитись.

"Коли дізналися про мою вагітність, залишили мені офіційну мінімальну заробітну плату і позбавили робочого місця. Це називається у нас в країні "вижили", - розповіла Ірина Трофимова.

Тоді жінка знайшла нове місце роботи, проте і тут відчула непотрібність. "У мене в організації змушують підписувати документ не вагітніти два роки", - додала Трофимова.

В Україні може погіршитися становище усіх вагітних

В Україні може погіршитися становище усіх вагітних

А нові законодавчі зміни, які в народі охрестили як "податок на вагітність" додатково  ускладнили й без того хитке становище майбутніх мам на роботах, зізнається Ірина.

За жінок, які йдуть у декретну відпустку, роботодавці вже місяць як мають платити  податок у розмірі 33 % від зарплати співробітниці. Із самої вагітної стягуватимуть  2 % податків. Усе це робиться заради того, щоб чотири місяці декретних пішли жінці у страховий стаж, із якого нараховують пенсію.

"Спосіб обійти цей закон буде дуже простий. Але він буде жорстким. На сьогодні вагітним жінкам або жінкам, які можуть бути вагітними, будуть ставитися умови: "Так, ми вас беремо на роботу, але трудову не оформляємо. Або якщо оформляємо, то лише на мінімальну зарплату". Усі інші відносини – в стилі конвертних відносин", - пояснив у свою чергу голова комітету економістів Андрій Новак.

В уряді з критикою не погоджуються. Кажуть, що вагітним страховий стаж не зашкодить, а непорядних роботодавців обіцяють карати.

"Зараз ми окремо розробляємо програму, і за три місяці ми її презентуємо. Зміни в закон про зайнятість, де ми дамо додаткові стимули для того, щоб жінку після пологів, вагітну жінку більше брали на роботу роботодавці, і були більш вмотивовані", - заявила міністр соцполітики Наталя Королевська.

Поки урядовці готують свою відповідь "податку на вагітність", майбутня мама, яка досі мріяла про двійко дітей, через усі ці законодавчі новації вже не впевнена, чи захоче народжувати ще.

Кореспондент ТСН Світлана Березівська.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Здоров'я вагітної
Наступна публікація