Журналісти розшукали фірму, яка займається утилізацією виявлених на Сумщині кінцівок

Журналісти розшукали фірму, яка займається утилізацією виявлених на Сумщині кінцівок

Журналісти розшукали фірму, яка займається утилізацією виявлених на Сумщині кінцівок

В офісі давно нікого не бачили, на дзвінки співробітники не відповідають.

Після виявлення людських кінцівок на сміттєзвалищі Сумщини журналісти ТСН вирішили розшукати фірму, яка займалася їх утилізацією. Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Досі не можна поставити крапку в розслідуванні гучного скандалу на Сумщині - там, просто на смітнику, знайшли 11-ть ампутованих ніг.

Поліція з'ясувала - фрагменти людських тіл - це біоматеріал із місцевих лікарень. Його мали б утилізувати. ТСН вирушила на пошуки фірми, яка мусила це робити. Результат - приголомшив.

Пакунки з медичними наліпками -  речовий доказ у справі чиєїсь недбалості. Поліція щойно розпочала розслідування, тож інформації обмаль.

"Всі ці бирки були з різних медустанов міста Суми, прочитати можна бірки чотирьох лікувальних установ, на п'яти інших погано читається, буде експертиза проводитися", - розповідає керівник Білопільського відділення ГУНП Сумщини Юрій Безгулий.

На Сумщині на смітник викинули ампутовані ноги

На Сумщині на смітник викинули ампутовані ноги

Простежити весь шлях від ампутації до утилізації журналісти ТСН вирішили самостійно.

У моргу однієї із сумських лікарень медсестра переконує, що оформлення післяопераційного матеріалу супроводжується суворою документацією. А працівники не мають жодного стосунку до утилізації.

"Ну, ось привезли ногу так. Вага, прізвище, ім'я, по-батькові. Ми все це передаємо, у нас такого не може бути, щоб ми викинули", - стверджує молодша медсестра Любов Ткаченко.

Сумське обласне патолого-анатомічне бюро – саме сюди із більшості Сумських лікарень після операцій і доправляли біоматеріал. І саме звідси його мали спрямовувати на утилізацію. Заступник керівника установи переконує, що теж не має стосунку до захоронення. Тут матеріал лише фіксують, досліджують та зберігають.

У патанатомії розповідають, що поки за утилізацію біоматеріалу відповідав місцевий підприємець - ніяких проблем не було. Але торік чи не всі лікарні міста змушені були переоформити договори.

За документами – усе законно. Ліцензія фірми "Укрекогруп" – за підписом Міністра. Але в розділі "Вид господарської діяльності" чомусь указані лише збирання, перевезення та зберігання небезпечних матеріалів. І жодного слова про утилізацію біоматеріалу. На підставі чого медзаклади укладали угоди – пояснення приголомшує.

"У листі від головного епідеміолога у нас було 10 фірм - ми направили всім офіційні листи за договірною роботі - відповідь надійшла тільки з однієї фірми, яка має ліцензію. І ми з нею уклали договір", - розповіла Тетяна Ткач, заступник головного лікаря 5-ї клінічної лікарні.

За юридичною адресою фірми, з якою уклали угоду - одноповерховий будинок у приватному секторі Борисполя на Київщині. Тут сауна і ще кілька офісів. Жоден - не працює.

Табличка - є. Навіть указаний контактний номер телефону. Але він - не відповідає. Сусіди по офісу розповідають - тут уже давно нікого не бачили.

Як стверджують сумські патологоанатоми, востаннє вони передали на утилізацію 17 ампутованих людських кінцівок. 11 вже знайшли – на звалищі. Де і коли знайдуть ще шість – питання лишається відкритим.

Кореспондент ТСН Оксана Солодовник.

Нагадаємо, 17 квітня На Сумщині поблизу міста Білопілля чоловік випадково натрапив на 9 людських ніг. Зазвичай ампутовані фрагменти тіл мають утилізовувати–спалювати або ж захоронювати. Але фірма, яка мала цим займатися – вирішила просто викинути все на смітник. 

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація