Журналісти викрили багатомільйонні оборудки із майном Спілки письменників України

Журналісти викрили багатомільйонні оборудки із майном Спілки письменників України

У причетності до махінацій із зниклими приміщеннями підозрюють екс-голову Спілки Володимира Яворівського.

Бути письменником в Україні – не менш вигідно, ніж чиновником. Спілка письменників з благородного органу, який би мав підтримувати творчих людей, перетворився на розсадник корупційних схем та махінацій з нерухомістю й майном, йдеться у сюжеті програми "Гроші".

У 2001 році Спілку письменників України очолив екс-нардеп Володимир Яворівський, за 10 років головування якого Спілка позбулась великої частини майна.

"Продана земля - 4 га в Одеському будинку творчості на березі моря, і продали всю землю, лишили алейку. Відома схема - доводити до банкрутства, не можуть ради дати. Банкова - це трагедія нашого життя", - розповіла член Спілки письменників Галина Тарасюк, додавши, що землю в Одесі Яворівський оцінив у вартість 2-кімнатної квартири.

"Спілка письменників мала право зробити одне-єдине – це продати старі напіврозвалини, які були абсолютно непотрібні нам, напівконюшня, напіврозвалюха. І через те було прийнято рішення колегіальним органом продати тільки цю розвалюху", - заперечив Яворівський.

Водночас, за словами нинішнього очільника Спілки Михайла Сидоржевського, сума, за яку була продана земля на березі Чорного моря в Одесі, підлягає сумніву.

Після цього Яворівський вивів із власності Спілки письменників 6-поверхове лікарняне приміщення на вулиці Рейтерській у центрі Києва. До рук журналістів програми "Гроші" потрапив документ за підписом Яворівського, за яким поліклініка Спілки письменників України перестала їй належати.

"Біля 100 лікарів працюють у цій письменницькій поліклініці, яких потрібно утримувати. За що їх могла утримувати Спілка – злиденна, як церковна миша? Були великі борги, жодних дотацій державних не мали", - пояснив оборудку екс-голова Спілки.

Натомість Михайло Сидоржевський спростував слова свого попередника, повідомивши, що на той час Спілка фінансувалася державою у повному обсязі. "За часів Яворівського – 5 млн, і тому ставити питання про те, що були борги, як тоді він господарював…", - дивується він.

Своєю чергою Яворівський пояснив, що великі гроші були витрачені на ремонт одеського Будинку творчості. "Крім того, 3 чи 4 мільйони переказали ще на рахунок Спілки письменників", - додав він.

Член Спілки письменників Сергій Пантюк зазначив, що наразі місце реєстрації поліклініки – держава Бейліз у центральній Америці.

"Спілка спершу мала 51%, але потрібно було робити ремонт самого приміщення Спілки письменників. В цьому контексті звичайно, що Спілці письменників конче потрібні були гроші. Вирішили зменшити статутний капітал, зменшився відсоток", - сказав Яворівський, додавши, що не може пригадати, скільки саме залишилось. Натомість журналісти дізналися – від висотки лишилося лише 6%.

"Ми зараз боремося також за практично втрачений наш об'єкт, де письменники могли б лікуватися. Тривають суди, ми суд виграєм, потім касація, апеляція, знову відхиляють, переглядають, такий пінг-понг", - зазначив Сидоржевський.

Наступним приміщенням, яке втратили письменники, стала кав'ярня біля Спілки "Еней". За часів головування Володимира Яворівського вона потрапила у власність приватної особи. Однак екс-очільник Спілки запевнив, що у колись занедбаних льохах "уже фактично був ресторан". "Його ніхто не продавав, воно просто перейшло в оренду і все", - пояснив Яворівський і наголосив, що ніхто з письменників туди вже не ходив, адже не мав грошей.

Комбінація з виведення майна була дуже проста. Згідно з додатковою угодою до договору, за умови, коли орендатор виконає ремонт приміщення і прилеглої території на мільйон гривень, він може претендувати на 50%.

"По вулиці Банковій за часів Яворівського з порушенням чинного законодавства, з порушенням статуту Національної спілки письменників України фірма у незаконний спосіб почала претендувати на частину нашої території, яку вона до того часу орендувала. Тривають суди", - пояснив Сидоржевський.

Нині Яворівський запевняє, що його тоді ошукали, а договір підписував заступник Анатолій Крим.

"На той час Анатолій Крим був, створив ДУМ, департамент управління майном. Це дуже хитра організація, яка була нібито біля Спілки, і разом з тим вона була для відмивання грошей", - зауважила Тарасюк.

Окрім приміщення кав'ярні, також в оренду було здано двоповерховий флігель та гаражі.

За словами експерта з нерухомості Юрія Новосьола, у 2007 році приміщення на Банковій коштувало близько півтора мільйони доларів, а 6-поверхова будівля на Рейтерській могло коштували приблизно 10 млн доларів.

Куди зникли десятки приміщень Спілки письменників України

Куди зникли десятки приміщень Спілки письменників України

Повʼязані теми:

Наступна публікація