Журналістка докладно розповіла, хто і чому міг їй погрожувати після статті про "Київгаз"

Журналістка докладно розповіла, хто і чому міг їй погрожувати після статті про "Київгаз"

Фото: facebook.com/kristina.berdinskikh

За її словами, все почалося з підготовки матеріалу про голову фракції "Опозиційного блоку" Юрія Бойка.

Українська журналістка Христина Бердинських докладно розповіла про смс sз погрозами, які пов'язані з матеріалом про "Київгаз".

У блозі на сайті видання "Новое время" Бердинських пише, що після того, як вона отримали смс із погрозою, відразу звернулася в поліцію.

"Політики і чиновники почали вимагати від правоохоронних органів швидкого розслідування. Було розпочато кримінальне провадження за статтею 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста). Зловмиснику може загрожувати до трьох років позбавлення волі. Але 15-го лютого я дізналася, що провадження передали із Подільського відділення Нацполіції в Оболонське. За моєю інформацією, на цьому наполягала прокуратура. Тільки через це втрачено тиждень в розслідуванні", - пише журналістка.

За її словами, все почалося з підготовки матеріалу про голову фракції "Опозиційного блоку" Юрія Бойка. Невеликий блок був присвячений зятю Бойка, Сергія Горовому, який очолює з 2010-го року ПАТ Київгаз.

"Я намагалася отримати коментарі у керівництва Київгазу. 15 січня відправила два запити на електронні адреси компанії. Перший – на ім'я Горового, голові правління Київгазу, другий – Красавину, директору дочірнього підприємства КиївГазЕнерджі", - стверджує Бердинських.

За її словами, ні Горовий, ні Красавін не відповіли.

"25 січня (в день коли була опублікована онлайн-версія матеріалу – ред.) один політичний експерт написала повідомлення в Facebook головному редактору "Нового времени" Віталію Сичу. До свого листа вона прикріпила мій запит в Київгаз на ім'я Красавіна і запитала, як зробити так, щоб матеріал не з'явився", - зазначає журналістка.

"Головний редактор відповів цій жінці, що не знімає статті ні в журналі, ні на сайті. Більше про Київгаз я нічого не чула, а 12 лютого отримала смс", - додає Христина Бердинських.

За її словами, після отримання смс їй не давало спокою питання, чому на статтю відреагували тільки через три тижні. Журналістка зазначає, що повідомлення прийшло в п'ятницю, 12 лютого, а у вівторок, 16 лютого, на сайті КМДА з'явилася новина про те, що 30 березня нарешті пройдуть збори акціонерів Київгазу.

"Наведу інший уривок з цієї статті. Припускаю, що саме ці три пропозиції привернули увагу "відправників смс": "звільнити зятя Бойко Київська міськдержадміністрація (КМДА) не може: за словами Петра Пантелєєва, заступник голови КМДА, це здатна зробити лише спостережна рада. Як стверджує чиновник, міська влада вже попросила компанію призначити загальні збори акціонерів, щоб переобрати раду. І сподіваються, що вона пройде до середини весни". Нагадаю, останній раз збори акціонерів проводилося в 2010-му році, на ньому Сергій Горовий був обраний головою правління. Термін його каденції давно пройшов, він продовжував спокійно працювати. Преса Горовим мало цікавилася. Це непублічна людина, на сайті Київгазу немає навіть фотографії глави правління", - пише журналістка.

За її словами, основні акціонери компанії ініціюють збори. 60% акцій Київгазу належить Київенергохолдінгу, 28,46% - територіальній громаді Києва.

"В кінці січня, коли виходила стаття, точна дата проведення була ще невідома. Чому збори акціонерів так турбує керівництво Київгазу? А тому, що на порядку денному стоять питання про припинення повноважень членів Наглядової ради та обрання нових членів. Наглядова рада може обрати нового голову правління. Простіше кажучи, зятя Бойко зможуть звільнити", - підсумувала Бердинських.

Журналістка додала, що про точну дату проведення зборів стало відомо в лютому. 16-го лютого оголошення вже було опубліковано в газеті "Голос України" №28.

"Я дізналася, що за день до смс у відділ передплати приходив молодий чоловік за двома журналами з обкладинкою, на якій зображений Бойко. 17-го лютого в 16:50 я отримала нове повідомлення - і знову з невідомого номера. Одразу ж передзвонила, телефон був відключений", - інформує вона.

18 лютого в Київгазі відбулися збори колективу. "Інформаційна "чорна" кампанія проти Київгазу, яка останнім часом загострилася і стала набувати рис "мас-медійного тероризму", змусила колектив компанії звернутися до президента Петра Порошенка з проханням взяти під особистий контроль ситуацію створення штучного корпоративного конфлікту. Також працівники Київгазу просять Віталія Кличка терміново реагувати на будь-які провокації навколо компанії", - йдеться у відкритому листі колективу Київгазу.

"Юрій Бойко звернувся до МВС і ГПУ з вимогою проведення швидкого розслідування погрози на мою адресу. Це нормальна реакція на події. Припускаю, що смс пов'язана з проведенням зборів акціонерів Київгазу, які відбудуться 30 березня. І тут можуть бути лише дві версії: або це послання від людей Горового, або від його конкурентів, які хочуть очолити Київгаз", - вважає журналістка.

Повʼязані теми:

Наступна публікація