Зі шкіл пролунала перша критика реформи початкової освіти

Зі шкіл пролунала перша критика реформи початкової освіти

Фото: ТСН.ua

Вчителі кажуть, що зміни мінімальні та не варті слова реформа.

Перший тиждень навчання за новими правилами не приніс революційних змін в українські школи. Червону вчительську пасту замінили на зелену та дозволили писати олівцем лише для учнів перших класів, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

До первачків прийшли й цікаві пізнавальні ігри замість традиційних уроків за партами. Сенсом навчання тепер є не знання самі по собі, а вміння їх застосовувати. Аби не травмувати малечу, їй дозволили писати олівцями, вчителю рекомендували забути про червону пасту. Але вже в другому класі все по-старому: червоний колір виправлень і дитячий сором за помилки.

Табу на червону ручку: чи працює шкільна реформа для молодших класів

Табу на червону ручку: чи працює шкільна реформа для молодших класів

Якою пастою користуватись, зараз вирішує педколектив. Міносвіти рекомендував її змінити на період адаптації, але як довго він триватиме – не визначено. Вчителі кажуть, що в оновленій програмі особливих змін не помітили. "Змінені акценти, направлені на те, щоб дитина більше творила", - каже директор Вишнівської школи на Київщині. "До форм, які пропонує зараз міністерство, ми вже самі якимось чином прийшли. Для прогресивних людей це вже не новее, бо вже життя підштовхувало до таких змін", - зізнається Наталя Неруш з Хотівського НВК.

Заступник директор початкових класів 117-ї гімназії Наталя Лунько ретельно дослідила всі нововведення Міносвіти та дійшла висновку, що ніхто не скасовував ані вивчення таблиці множення, ані нормативів зі швидкості читання. "Залишились, які були до сьогоднішнього дня. Але єдине – ми не виставляємо оцінки. Дитина прочитала, і все", - каже вона.

У МОН пояснюють, що це не так. "Перевірки швидкості читання немає. Вони порушують норми оцінювання, просто не читали і просто їх порушують", - твердить головний спеціаліст профільного департаменту Алевтина Лотоцька. Батьки ж ламають голови, кому вірити і як тепер насправді має бути. Та сподіваються, що якась ясність наступить уже в найближчі тижні.

Як повідомлялося, з 1 вересня навчальний процес у початкових класах буде відбуватися по-новому: без червоної пасти, відступів за клітинки, без суворих балів і надскладних тем.

Кореспондент ТСН Алла Хоцянівська

Повʼязані теми:

Наступна публікація