Змін у ЗНО наступного року не буде

Змін у ЗНО наступного року не буде

За словами чиновника, Центр має достатню кількість проблем, які заважають повноцінній роботі.

Цього року Український центр оцінювання якості освіти опинився в центрі гучного корупційного скандалу. Слідчі Генеральної прокуратури України повідомили, що минулої весни були внесені зміни до результатів тестування 100 абітурієнтів.

Чиновників Українського центру звинуватили в тому, що вони "систематично вносили зміни і знищували інформацію в "Єдиній системі оцінки якості освіти", яка надає абітурієнтам привілеї при вступі до вищих навчальних закладів". Втручання, за інформацією ГПУ, відбувались у березні-квітні 2015 року.

Правоохоронці затримали низку високопосадовців. 23 жовтня стало відомо про призначення Вадима Карандія керівником Центру.

Карандій в ексклюзивному інтерв'ю кореспонденту ТСН Інні Бондар повідомив, що ані зміни в керівництві, ані вилучення слідчими техніки не вплине на початок ЗНО наступного року.

 

- В українському центрі тривалий час заявляли, що робота паралізована, адже слідчі вилучили техніку. Слідчі ГПУ запевняли, що нічого не брали, мовляв, працюйте на здоров'я. То забрали чи ні?

- Забрали. Проте є домовленість, що вони повернуть те, що немає значення для слідства, але потрібне для роботи українського центру. Найперше, це деякі технічні засоби, які були вилучені тут на Коцюбинського. Друге - це документація, яка на сьогодні не несе значення. І домовилися про те, що вони повертають як копію всю інформацію, яка розміщена на серверах. Це всі бази даних, які там є. І ми розраховуємо - всі програмні засоби, які там є.

- Коли повернуть?

- Очікуємо, що сьогодні (27.10) у другій половині дня. Ми маємо до них під'їхати і отримати. Там три терабайти інформації і ми фактично поїдемо до них із зйомними носіями.

- А вам відомо, що робили слідчі з вилученими матеріалами?

- Вони підозрюють, що все відбувалося на сервері. Вони перевіряють, хто мав доступ. На сьогодні достовірно відомо, що порівняли інформацію ту, що є на сервері, і що в оригіналах - бланках відповідей.

- Через ці кримінальні події у центрі з'явилося чимало вакантних місць. Голова Центру звільнився, першого заступника посадили під арешт. Хто ще пішов?

- Звільнилося з Українського центру два провідних спеціалісти. Це ті, які займалися розробкою системи. Один у регіональному центрі, один з тих, хто підтримував систему і забезпечував її життєдіяльність. Звільнилися саме через ті процеси, які відбулися.

- Нових ІТ-фахівців взяли на роботу?

- У межах того часу, який ми сьогодні реально маємо, у межах тих заробітних плат, які є в Українському центрі, це зробити проблематично. На жаль, сьогодні реальна зарплата спеціалістів ІТ, які можуть створювати, підтримувати відповідні програмні продукти, є набагато більшою, ніж може запропонувати Український центр. Посадовий оклад спеціаліста ІТ-відділу у нас наразі складає 2550 грн, плюс доплати 50% за інтенсивність. Для тієї частини колективу, яка залишилася, питання модернізації, відновлення тощо, є проблематичним.

- Тоді проведення ЗНО-2016 таки залишається під питанням?

- Зараз ми ведемо роботу з організації співпраці із ІТ-компаніями, які надають відповідні послуги, уже як зовнішні виконавці у даній сфері.  Щодо аудиту, то це однозначно буде зовнішній виконавець. Це мають бути фахівці найвищого класу, які б у межах того часу, що у нас залишився для проведення ЗНО, могли оцінити ситуацію, запропонувати шляхи вирішення. І з модернізації це також будуть зовнішні виконавці.

- Тобто ви будете наймати приватні структури?

- Поки під питанням, чи приватна структура, але точно не державна.

- Які недержавні структури будете наймати?

- Поки ми угоди не уклали, тому цю інформацію не готовий озвучити. Зараз спілкування йде з двома компаніями, які погодились на це. Це українські компанії. Я цю інформацію відкрию тоді, коли будуть підписані угоди.

- Скільки такі послуги обійдуться державному бюджету?

- Є питання фінансування. Не слід забувати, що ми маємо кінець року, кінець фінансового року. Зараз провести будь-які операції проблематично. Тому  ми також працюємо з тими організаціями, які можуть бути донорами цього процесу, які можуть нас підтримати не лише бюджетним коштом. Зокрема, є Альянс Юсеті. Відповідна робота ведеться. Вони погоджуються підтримати нас у цьому проекті. Зараз для них готуються обґрунтування, чому ці роботи не можна зробити бюджетним коштом.

- Скільки ж донорських грошей треба?

- Суму назвати проблематично.

- Сервер так і залишиться в Івано-Франківську і взагалі, чому він був аж там?

- Імовірно, що фізично (сервери) будуть знаходитися в Києві. А були в Івано-Франківську, тому що там були усі умови, згідно з законом "Про захист персональних даних".

- Ви встигнете укласти угоду з так званим зовнішнім виконавцем, провести аудит, модернізацію, перевезти все до Києва?

- Є три місяці, аби все реалізувати. Основне ЗНО має розпочатися 1 лютого реєстрацією учасників. Сподіваюсь, що всі все встигнуть. В будь-якому випадку я проводив перемовини з Альянсом Юсеті, а керівництво міністерства мало зустріч із представництвом Агентства з міжнародного розвитку США, тому поки питання вирішуються позитивно.

- Основне ЗНО з 1 лютого. А пробне оцінювання буде?

- Буде, адже вилучене програмне забезпечення до пробного ЗНО стосунку немає. Воно проводиться винятково силами регіонального центру. А те, що відбулося, регіональні центри не зачепило.

- Тож буде і пробне ЗНО, і основне…

- Усе буде. Основне оцінювання відбуватиметься за правилами попереднього року. Кожному бажаючому буде надано право писати ЗНО із чотирьох предметів. Випускники обов'язково мають писати ЗНО із двох предметів – українська мова і література. На вибір - історія України або математика. З іноземної буде обов'язкове ДПА.  

- В обов'язки першого заступника входить саме курування ІТ-сфери. Хто у Вас перший заступник?

- Першого заступника немає. Точніше  - є, перепрошую. Винник Володимир Анатолійович. Він зараз під домашнім арештом, але він не звільнився і є працівником Українського центру.

- Зарплату отримує…

- Зарплату не отримує.

- Але ж вона нараховується?

- Не готовий дати відповідь, чи повернуть йому ці гроші, коли він повернеться. Попросили роз'яснення від Міністерства соціальної політики та міністерства освіти. Це питання ще будуть вивчати.

- А яка зарплата у керівника Українського центру соціальної політики.

- Оклад 4500 грн плюс надбавки.

- А на попередній роботі, керівника ДП "Інфоресурс", Ви скільки отримували?

- Там була вища зарплата. Взагалі, зарплату в Українському центрі не підвищували з 2009 року. Питання підвищення оплати я підняв від самого початку. Пообіцяли це зробити. Крайній дедлайн - 1 січня 2016.

- Якщо зарплату не підвищать, звільнитесь?

- У мене є право, як у людини, як у громадянина, робити, так як мені краще. Можу звільнитися. Чому б ні.

Розмовляла Інна Бондар

Повʼязані теми:

Наступна публікація