Зрив обміну полоненими та припинення вогню на Донбасі. Про що домовлялися у Мінську

Зрив обміну полоненими та припинення вогню на Донбасі. Про що домовлялися у Мінську

Фото: Reuters

Наступне засідання групи відбудеться 18 травня. 

У п'ятницю, 29 квітня, відбулося засідання гуманітарної підгрупи тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Сході України. Ми зібрали разом головні тези – про що вдалося домовитися і про що ні.

Як йдеться у сюжеті ТСН.19:30, першою чергою сьогодні у Мінську домовилися припинити вогонь на Сході України на період Великодня та травневих свят. Водночас, не вдалося досягти домовленості про обмін полоненими.

Про відповідні результати повідомив представник ОБСЄ у групі Мартін Сайдік. Він також розповів, що сторони обговорили необхідність докласти додаткових зусиль для зупинки бойових дій. Якщо сепаратисти дослухаються до цих рекомендацій, вогонь має припинитися вже цієї ночі.

Водночас, перемови про обмін полонених вкотре були зірвані. Раніше повідомлялось, що є попередня домовленість про обмін 25-ти українських полонених на 50 раніше затриманих бойовиків. Проте, представники сепаратистів так і не підготували своїх пропозицій.

"Домовленості щодо звільнення утримуваних осіб, які були б важливі перед Великоднем, не були досягнуті. Ми знаємо, що чекають матері, чекають дружини, чекають діти, чекають сім'ї. Що це було дуже важливо, по-людськи у зв'язку з Великоднем, але на жаль дива не вийшло", - зазначив Сайдік.

У Мінську домовилися припинити вогонь на період Великодня та травневих свят на Донбасі

У Мінську домовилися припинити вогонь на період Великодня та травневих  свят на Донбасі

Водночас, представник Росії у тристоронній контактній групі щодо Донбасу Борис Гризлов на перемовинах у Мінську закликав скасувати АТО. За словами російського перемовника, вибори на окупованих територіях можуть відбутися тільки за умов припинення антитерористичної операції.

Проте, за даним джерел "Української правди", під час зустрічі переговорної групи в Мінську в п'ятницю російська сторона не піднімала питання про припинення антитерористичної операції. Офіційно цю інформацію українські представники групи поки що не коментували.

Зазначимо, наступне засідання тристоронньої контактної групи у Мінську відбудеться 18 травня. 27 квітня представники української влади і підтримувані Росією бойовики звинуватили одне одного у зриві обміну полоненими.

За останніми даними СБУ, на окупованій території Донбасу і в Росії нині перебувають 126 українських заручників. Звільнення полонених є однією з умов "мінських угод".

Повʼязані теми:

Наступна публікація