Зруйнований реактор ЧАЕС назавжди зник під найбільшою спорудою людства

Зруйнований реактор ЧАЕС назавжди зник під найбільшою спорудою людства

Фото: YouTube/Міністерство Екології

Через кілька років почнуться перші роботи з розбору радіоактивного об'єкта.

На Чорнобильській АЕС завершився наймасштабніший проект останніх десятиліть – зруйнований четвертий енергоблок накрили конфайнментом. Уже за рік аварійні конструкції старого саркофага почнуть розбирати в череві нового укриття, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Арка вагою 36 тисяч тонн уже стала найбільшою спорудою, яку людство будь коли будувало, а потім пересувало на інше місце. Її вартість більше 2 мільярдів євро, і вона покликала на десятиліття закрити зруйнований четвертий енергоблок ЧАЕС, а також забезпечити роботи по його розчищенню. "Це величезна перемога України. Ми показали, що на нашій землі можемо реалізовувати найскладніші міжнародні проекти. У 2018 році почнемо демонтаж перших нестабільних конструкцій. Намагатимемося до 2023 року розібрати основні критичні конструкції", - розповів генеральний директор станції Юрій Грамоткін.

У Чорнобилі відбулася церемонія відкриття накриття над саркофагом 4 енергоблоку

У Чорнобилі відбулася церемонія відкриття накриття над саркофагом 4 енергоблоку

Витягати пальне, точніше сплав уранових стрижнів із металом та бетоном, розпочнуть значно згодом, і це триватиме років 20-30. Але головне, що початок уже є. Арку будували 10 тисяч робітників та інженерів із 40 країн. Гроші збирали всім світом. Конструктори з ЄС пишаються своєю роботою: 25 тисяч годин від початку проектування до реалізації – і жодного опромінення на виробництві. Всім причетним до побудови нового укриття подякував президент Петро Порошенко. "Я вітаю вас, дорогі! Так, ми це зробили! Хай бачать усі, що може Україна та світ, коли ми об'єдналися. Як ми можемо захистити світ від ядерного забруднення і ядерної загрози", - наголосив він.

Насправді випробування Чорнобилем для України не скінчилося. Світова спільнота брала зобов'язання побудувати арку, а от далі всі роботи має виконувати сама Україна. Арку лише насунули на зруйнований реактор, тепер цілий рік триватимуть підготовчі роботи – закриватимуть усі щілини, аби забезпечити герметичність. І лише тоді реактор перестане випромінювати радіацію в навколишній світ.

Кореспондент ТСН Олександр Загородний

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Таємниці Чорнобиля
Наступна публікація