Азербайджан пригрозив війною в Карабасі, якщо Вірменія не виведе війська

Азербайджан пригрозив війною в Карабасі, якщо Вірменія не виведе війська

Фото: Reuters

Влада Азербайджану заявляє, що давно пропонує мирні переговори Вірменії

Азербайджан не припинить боїв в Нагірному Карабасі до тих пір, поки там знаходяться окупаційні війська Вірменії. Про це заявив в ефірі телеканалу "Дождь" посол Азербайджану в Росії Полад Бюльбюльоглу, пише "Oxu.az".

За його словами, "мова йде не лише про Нагірний Карабах, а про п'ять прилеглих до Нагірного Карабаху районів", які Баку пропонує звільнити та розпочати мирні переговори щодо врегулювання конфлікту.

"Ніхто не збирається виганяти вірмен, які там живуть. Але там жили азербайджанці. Я сам з Карабаху. Розмова йде про те, що азербайджанці повинні повернутися на місця свого проживання, і обидві громади повинні знайти спільну мову і вчитися жити разом. Але до тих пір, поки окупаційний корпус стоїть на землях Азербайджану, так, це триватиме, ніхто цього не приховує, до тих пір, поки останній вірменський солдат не покине азербайджанську територію", - сказав Бюльбюльоглу.

Відповідаючи на питання щодо можливості переходу збройного конфлікту в Карабасі в повномасштабні військові дії, дипломат заявив, що "ніхто нікому нічого гарантувати не може", доки на території Азербайджану перебувають вірменські військові.

"У Азербайджану є сили і можливості. Якщо не буде вирішуватися мирним шляхом, будемо вирішувати військовим, щоб не було війни, треба вирішити мирним шляхом, а щоб вирішувати мирним шляхом треба чинити тиск на Вірменію, щоб вона вивела свої війська з окупованої території Азербайджану, і далі мирними переговорами вирішувати питання спільного проживання вірмен і азербайджанців в Нагірному Карабасі", - наголосив посол.

Нагадаємо, що після відновлення боїв в Нагірному Карабасі між Азербайджаном та Вірменією в ніч на 2 квітня, міжнародні спільнота закликала сторони до мирного врегулювання питання.

Зокрема, в ОБСЄ запропонували Баку та Єревану мирно вирішити конфлікт на переговорах в рамках Мінської групи.

При цьому, в ЄС вже висловили співчуття з приводу жертв серед мирного населення Карабаху та закликали сторони утриматись від будь-яких дій та заяв, які б моли спровокувати ескалацію конфлікту.

Повʼязані теми:

Наступна публікація