Росія перетворює Крим на передовий плацдарм з ударним ядерним металобрухтом

Росія перетворює Крим на передовий плацдарм з ударним ядерним металобрухтом

Фото: wikimedia.org

У планах Міноборони РФ розмітити у Криму "Іскандери", бомбардувальники Ту-22М3, крилаті ракети та тактичну ядерну зброю.

Росія вирішила повністю використати весь військовий потенціал Криму, який залишився з часів СРСР, та перетворити окупований півострів на передовий плацдарм з ударним озброєнням, який родом з 70-х років.

Саме така інформація з'явилась у ЗМІ у російському виданні "Коммерсант.ru". Але слід зазначити, що Міноборони РФ вже з початку анексії Криму планомірно нарощує свої сили на півострові. Так, ще у кінці липня командувач ЧФ РФ Олександр Вітко проговорився про посилення кримського військового угрупування новими кораблями, комплексами берегової оброни та бойовими літаками. Окрім того, Вітко зазначив, що у розпорядження російських військових поступило нове високоточне озброєння, яке може вражати цілі на відстані до 2 000 кілометрів. А зараз мова вже йде про розміщення тактичних ракетних комплексів "Іскандер" та авіаполку Ту-22М3.

Ту-22М3 / Фото: militaryrussia

Ту-22М3 - це надзвуковий ракетоносець, який відноситься до старих типів озброєння. Його остання модифікація була розроблена ще у кінці 70-х років, а парк цих літаків не оновлювався з 1993 року, коли був випущений останній літак цього типу.

Головним недоліком Ту-22М3 є відсутність у нього системи заправки паливом у повітрі, у відповідності до домовленостей із США про скорочення наступальних озброєнь. У зв'язку з цим, оперативна дальність цього літака зі штатним озброєнням становить близько 2000 кілометрів. Ще одним значним недоліком Ту-22М3 є відсутність технології стелс, що робить його дуже вразливим для ураження засобами ППО. Як це і відбулось у Грузії у 2008 році, коли армія РФ втратила від вогню "Буку" один Ту-22 у розвідувальній модифікації.

Головним озброєнням Ту-22М3 зараз є ракети Х-22 та Х-15, які "родом" з 60-70-х років. Обидві ракети можуть нести ядерну бойову частину та вражати цілі на відстані 600 та 300 кілометрів. Але головна задача цих ракет – знищення кораблів противника, а загальна ефективність комплексу Ту-22М3 з цими ракетами досить незначна, через розміщення навколо Чорного моря досить потужної системи ППО НАТО.

Можливий вигляд "Іскандер-К" / Фото: militaryrussia

Скандальні "Іскандери" мають за "паспортом" дальність ведення вогню у 500 кілометрів, але одна з модифікацій "Іскандер-К" може оснащуватись крилатою ракетою наземного базування із дальністю польоту у 2000-2600 кілометрів. Слід зазначити, що розміщення такого озброєння на наземній платформі буде означати вихід РФ з домовленостей про ліквідацію певних видів озброєння з США, за яким розміщення таких крилатих ракет на наземних пускових установках підпадає під заборону. Саме тому, проект комплексу РК-55, який став основою "Іскандер-К", був згорнутий у 1987 році.

Можливий радіус дії "Іскандер-К" у Криму (2000 км)

Але навіть розміщення цих комплексів у Криму не підвищить загальний рівень загрози для Європи, так, розміщення таких "Іскандерів-К" у Калінінграді, дозволяє тримати "у прицілі" всю Європу від Іспанії до Ірландії.

Окрім того, у Криму армія РФ розмістила комплекси ЗРК С-300, а також ракетні комплекси протиракетної оборони "Бастіон" та "Бал". Так, С-300 може збивати літаки на відстані до 300 кілометрів, та є досить ефективною системою ППО. А комплекси протиракетної оборони "Бал" оснащуються протикорабельною ракетою "Онікс", яка має дальність використання біля 500 кілометрів, в той час, коли "Бастіон" забезпечує оборону зони на відстані до 120 кілометрів.  

Ракетний комплекс протиракетної оборони «Бал» / Фото: army.lv

Слід зазначити, що відстань від Криму до Босфору дорівнює близько 500 кілометрам, що дозволяє "тримати контроль" над Чорним морем. Але слід мати на увазі, що оперативна дальність дії будь-якої авіаносної групи ВМФ США дозволяє, у випадку потреби, вільно "працювати" з акваторії Егейського моря.  Окрім того, Туреччина, Болгарія і Румунія є повноправними членами НАТО, що значно розширює можливості блоку для оперативної реакції на будь-яку можливу агресію з боку РФ.

Таким чином, оголошений перелік озброєння, який може розміститися у Криму, не може значно змінити диспозицію сил у Європі, хоча безперечно є прямим свідоцтвом нарощення агресивних "апетитів" Кремля.  

Нагадаємо, що у Франції стартувала одна з найбільших військо-морських виставок у світі Euronaval 2014.

Повʼязані теми:

Наступна публікація