Медики заговорили про завершення ери антибіотиків

Медики заговорили про завершення ери антибіотиків

Фото: Reuters

Людям радять самим подбати про себе і не вживати ці ліки, якщо лікар не довів їх безальтернативність.

Після смерті пацієнтки у Сполучених Штатах від звичайної бактерії у світі знову заговорили про стійкі мікроорганізми, а також ефективності застосування антибіотиків у лікуванні. Зі стійкими до препаратів мікроорганізмами стикаються і в Україні, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

До столичного центру терапії сепсису з усієї країни привозять людей, які не реагують на антибіотики. Керівник медичного закладу наголошує, що лікарі та пацієнти самі провокують ситуації звикання до важких препаратів – мікроби до них адаптуються і стають сильнішими. "Призначати антибіотики треба там, де потрібно. І не потрібно призначати антибіотики, як часто зараз в хірургії, наприклад, профілактично – як би чого не вийшло", - каже директор Українського центру інтенсивної терапії сепсису Леонід Харченко.

Антибіотики - не панацея: світ знову говорить про нову небезпечну бактерію

Антибіотики - не панацея: світ знову говорить про нову небезпечну бактерію

Мікробіолог Лілія Авдєєва пояснює, що неправильне використання антибіотиків змушує бактерії захищатися. "В еволюційному плані мікроорганізми значно старші за людину. І в еволюційному розвитку вони набули багато факторів, котрі допомагають їм адаптуватися до зовнішніх упливів", - каже завідувач відділу інституту мікробіології та вірусології. Щороку у світі використовують близько 300 тисяч тонн антибіотиків, і в більшості випадків без них цілком можна було обійтися. Від стійких штамів помирають десятки тисяч людей щороку. "Зараз стоїть питання вкорінення цих бактерій. Чи це станеться – ми не знаємо. Експерти наполягають на тому, що ми на порозі постантибіотичної ери. Тим більше, вже протягом більш ніж 25 років немає жодного нового класу антибіотиків", - каже завідувач кафедри інфекційних хвороб національного медуніверситету Ольга Голубовська.

Коли у світі усвідомили загрозу, розвинуті країни почали створювати програми з протидії їй. У Німеччині це зробили 2008 року, і нині там найнижчий рівень використання антибіотиків у Європі. "Порівняно невисокій рівень прийому антибіотиків в Німеччині легко пояснити тим, що їх тут можна отримати тільки по рецепту. В будь-якому разі між пацієнтом і ліками є медик, який, бажано, зможе пояснити, що можна ще обійтися без антибіотиків", - пояснює речниця Інституту Роберта Коха Сюзанне Глазмахер.

В Україні саме розробляють план зменшення вживання антибіотиків. На перехідний період ввели рекомендації для лікарів. Надалі – будуть ініціювати зміни закону. "Заборона безконтрольного відпуску антибіотиків. Введення в кожну лікарню спеціаліста з фармакологічного менеджменту. Дуже важливий момент – це актуалізація існуючих клінічних протоколів", - пояснює ген директор центру громадського здоров'я Наталія Нізова.

Кореспондент ТСН Оксана Муляр

Повʼязані теми:

Наступна публікація