Після п'яти років боротьби з раком хлопчик повністю одужав

Після п'яти років боротьби з раком хлопчик повністю одужав

Богдан Шиндер повністю одужав від раку / Фото: transphoto.ru

Стан здоров'я був настільки критичним, що дитину відправляли додому помирати.

Після понад п'яти років боротьби з четвертою стадією раку повністю вилікувався Богдан Шиндер.

Йому відмовляли у лікуванні в кількох клініках, зокрема за кордоном, але він повністю одужав, ідеться в сюжеті ТСН.19:30. У Київському онкоцентрі, де хлопчика вилікували, кажуть, неординарну історію Богдана треба вивчати для порятунку наступних пацієнтів.

У три роки після тривалої застуди і болю в коліні хлопчика відправили на діагностику. І одразу діагноз - нейробластома четвертої стадії. Його не могли вилікувати у київській клініці, були спроби за кордоном. У Москві в онкоцентрі пересадили кістковий мозок, а тоді знову рецидив і суха відмова - подальша терапія не ефективна.

"Лікарі сказали, що не варто продовжувати - їдьте до дому помирати", - розповідає дитячий онколог Київського міського онкоцентру Вадим Кобись, який і врятував Богдана.

Через 5 років боротьби з раком хлопчик повністю одужав

Через 5 років боротьби з раком хлопчик повністю одужав

У хлопчика були метастази кісткового мозку, кісток і лімфатичної системи. Це означало, що ракові клітини скрізь. Його батько Анатолій Шиндер навіть не хоче згадувати той стан. Нині тільки і повторює, що ніколи не можна здаватися.

Лікар Вадим Кобись каже, весь час з'являються нові розробки в онкології, сучасні види і схеми хіміотерапії.

"Маса інформації, яка є зараз в літературі, нові данні - це все було застосовано в лікуванні цього пацієнта і воно дало позитивний результат. Лікар має використати весь арсенал, навіть якщо дитина не перспективна", - наголошує Кобись.

Після хіміотерапії сучасними препаратами хвороба відступила - численні пухлини розсмокталися.

Тато Богдана дякує волонтерам, сотням українців, які їх підтримували фінансово всі ці роки і медикам, які врятували його сина. Тепер він знає, українські онкологи не гірші за закордонних, але їм не вистачає інструментів. У Київському онкоцентрі цього і не приховують. Кажуть, списали комп'ютерний томограф, що працював 20 років, а новий так і не з'явився.

Ще для діагностики не вистачає ядерного магнітного резонанса, ангеографа, для лікування немає лінійного прискорювача, гаматерапевтичного апарату. Це звичайні інструменти сучасного онколога - без них порятунок таких тяжкохворих, як Богдан, сприймається як диво. Але його лікар каже, здаватися не мають права ані пацієнти, ані медики. Одужання Богдана дає шанс іншим хворим дітям.

"Такі випадки – неординарні, треба їх вивчати як артефакти і тут можна на них вчитися. Це новий крок", - зазначає Вадим Кобись.

Кореспондент ТСН Ірина Маркевич

Повʼязані теми:

Наступна публікація