Телефони та планшети можуть призвести до десятка хвороб, про які донедавна людство ще не чуло

Телефони та планшети можуть призвести до десятка хвороб, про які донедавна людство ще не чуло

Зловживання мобільним може призвести до синдрому фантомного дзвінка. / Фото: ТСН.ua

Психологи розповіли про цифрові недуги.

Телефони, планшети, приставки та комп'ютери можуть призвести до хвороб, про які донедавна людство навіть не чуло, застерігають психологи. Серед них - і цифрова залежність, і соцмережева депресія, і навіть страх життя без телефону. Чого слід боятись і як не захворіти на цифрову недугу, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Простий експеримент серед старшокласників продемонстрував, що таке ґаджети для їхнього життя. Приміром, серед однолітків, визнає киянин Роман, він наче чорна вівця, бо однокласники та ровесники життя не уявляють без соцмереж.

"Ти приходиш додому і одразу заходиш в контакт чи фейсбук", - говорить школярка Настя Любищева.

Речі, що допомагають жити, ведуть до лікарні

Речі, що допомагають жити, ведуть до лікарні

"Папір дорожчає, книги дорожчають, а знайти в інтернеті набагато зручніше", - зазначає Ангеліна Медведєва.

Деякі школярі не випускають з рук телефону з іграми. "Забити свій вільний час, аби нічого не робити", - пояснив Юліан Каплюк.

А от Роман телефоном користується раз на тиждень.

"Раніше це якось було дивно. Без телефону. А зараз жартують більше. Ну без телефону, то й без телефону – звикли", - говорить хлопець.

Хоча такі люди - радше виняток, визнають учителі. Глобальна ґаджетоманія панує скрізь, навіть у школі. Електронні книги, телефони на перервах - усе це не забороняють.

"Якщо розумно підійти до використання телефону, то нічого поганого немає", - зазначає вчитель.

От тільки розумно до техніки, бідкаються психологи, люди не завжди ставляться. І годинами можуть просиджувати за ґаджетами, а це світить купою дивних хвороб, про які донедавна навіть не чули. Наприклад, "ефекту ґуґл". Його симптоми: що частіше людина шукає відповіді на всі запитання в інтернеті, то менше думає і запам'ятовує.

"Все це переноситься на комп'ютер, мобільний телефон. А якщо ми не тренуємо наші здібності, то вони попросту зникають", - заявляє психолог коледжу імені Сухомлинського Анатолій Гриценко.

Зловживання мобільним натомість може призвести до синдрому фантомного дзвінка. Коли людині постійно здається, що їй дзвонять чи пишуть смс. Поруч із цією й інша недуга – номофобія, або страх залишитися без телефону.

А постійне сидіння в інтернеті може породити цифрову залежність. І навіть викликати так звану соцмережеву депресію, коли людина починає жити віртуальним спілкуванням і там залишає всі емоції.

"Людина замикається. І стає закритою для своїх близьких, дітей, родини", - зазначив Юрій Калашников.

На такому тлі кіберхондрія чи кіберхвороба, коли у людини болить голова чи нудить від ґаджетів, можуть здатися квіточками, застерігають психологи. Вони нагадують, що найвразливіші до шкільного впливу ґаджетів та віртуального середовища діти. Адже вони не завжди вміють контролювати себе і часто не усвідомлюють ґаджет-загроз.

Через зловживання технікою малеча швидко починає занурюватись у себе. Стає апатичною і навіть думати починає віртуальними картинками.

"Вони заважають дитині створювати образ, який був би характерний для її особистості", - говорить керівник художньої студії Наталя Косяченко.

Найгірше, визнають учителі, що поганий приклад дітям часто показують дорослі, які часто самі зловживають ґаджетами і не звертають уваги на дітей. Хоча лікування від цифрових хвороб часто дуже просте - втручаються психологи. Читання звичайних книг, більше реального спілкування з людьми, ігри на природі, а не комп'ютерні. Тому психологи радять зрозуміти самим та пояснити дитині, що телефон, комп'ютер чи планшет з інтернетом - це лише інструмент для здобуття знань або ж тимчасова розвага, але не найголовніший пристрій у житті, який робить його хворобливим.

Нагадаємо, раніше науковці заявили, що настає час діагностувати нову хворобу – цифрову недоумкуватість

Кореспондент ТСН Олександр Романюк.

Повʼязані теми:

Наступна публікація