В Україні технічними новаціями боротимуться із фальсифікацією ліків

В Україні технічними новаціями боротимуться із фальсифікацією ліків

Держава боротиметься із фальсифікацією ліків

Дізнатися інформацію про ліки можна буде із упаковок. 

В Україні запроваджують автоматизовану систему відстеження обігу лікарських засобів. Кожну упаковку ліків позначатимуть двовимірним штрих-кодом, за допомогою якого можна буде прочитати всю інформацію про ліки: від виробника і до місця перебування упаковки на цю мить, — йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

В Україні підробляють практично усі ліки: від активованого вугілля та валеріанки і до дорогих знеболювальних і кардіологічних препаратів. 5 % фармацевтичного ринку — це підробка, такими є офіційні дані. Фармацевти визнають, що нинішніми методами подолати чорний ринок неможливо.

Через півроку в Україні планують запустисти автоматичну систему відстеження обігу лікарських засобів. На кожну упаковку клеїтимуть спеціальне маркування. Дані з нього спочатку виробник заноситиме до Центральної бази даних Державної Лікарської служби, потім дистриб'ютор, а далі - мережа аптек. За допомогою цієї системи і відстежуватимуть рух препаратів.

Фальсифікат, якщо й потрапить до аптеки, то продати не зможуть. Касовий апарат, під'єднаний до лікарської бази даних, просто не спрацює. Двічі просканувати одну й ту саму упаковку, замінивши її вміст, запевняють, буде неможливо. Цілковито перейти на таку систему планують через три роки одночасно з країнами Європейського Союзу.

На запровадження цієї системи вже витрачено 16 млн грн. Виробникам та власникам мереж теж треба викласти гроші на придбання технічного обладнання. Але запевняють, що упровадження технічних новацій до здорожчання ліків не призведе.

Нагадаємо, що українські онкохворі хочуть дізнатися, куди зникають безкоштовні ліки

Кореспонденти ТСН Валентина Доброта, Андрій Сокуренко.

В Україні впроваджують автоматизовану систему відстеження обігу ліків

В Україні впроваджують автоматизовану систему відстеження обігу ліків

Повʼязані теми:

Наступна публікація