За декілька десятиліть людство залишиться беззахисним перед смертельними бактеріями

За декілька десятиліть людство залишиться беззахисним перед смертельними бактеріями

Вчені вчаться замість антибіотиків лікувати вірусами

Бактерії останнім часом стають стійкими до більшості наявних антибіотиків. А нових, міцніших, препаратів - немає.

Антибіотики, які борються із бактеріальними хворобами, за кілька десятиліть можуть утратити свою ефективність, йдеться у сюжеті ТСН. І не виняток, що лікувати буде нічим.

Таке прогнозує головний лікар Британії Саллі Девіс.

Вона твердить, що бактерії останнім часом стають стійкими до більшості наявних антибіотиків. А нових, міцніших, препаратів - немає.

Міцними й нечутливими до антибіотиків бактерії роблять неправильне призначення ліків і надто часте їх використання.

Наприклад, у Волинській інфекційній лікарні хворих зі стійкістю до антибіотиків приймають щодня. Щодесятий із таких, кажуть медики, - дитина.

"Така людина потрапляє в лікарню в тяжкому стані. І ні антибіотики не допомагають, ані медицина: ми просто боремося за її життя. Це все від самолікування", - нарікає лікар-інфекціоніст волинської лікарні Людмила Зубко.

Читайте: Вперше за 40 років схвалено нові ліки від туберкульозу

Так, у ЛОР-відділення однієї з київських лікарень часто потрапляють діти, яких лікували двома або й трьома антибіотиками поспіль, але одужання не настало. Інколи, каже головний лікар, малюкам призначають антибіотики значно сильніші ніж треба.

"Вони призначають антибіотики сильної дії і, як правило, не попадають в ту флору, на ті мікроорганізми, які в даний час викликають те чи інше захворювання... Лікар не до кінця впевнений, і він, таким чином, намагається перекрити всі шляхи відступу, перестрахуватись", - пояснив завідувач ЛОР-відділення дитячої лікарні №1 Києва Ігор Рубан.

Неправильно призначені антибіотики можуть викликати алергію, а бактерії тим часом "загартовуються" і стають не чутливими до призначеного антибіотика.

"Вже зафіксований ген мікроба, який має панрезистентність, тобто на цю бактерію вже не діє на сьогодні ні один антибактеріальний препарат", - зазначив Рубан.

Читайте: Богатирьова заборонила рекламу "віагри" та ліків "від голови"

Альтернативою антибіотикам можуть стати віруси, стверджують вчені Національного університету Шевченка. Тут уже розробили кілька препаратів, які вбивають бактерії на рослинах.

"Я думаю, що за 5-6 років ми отримаємо дуже багато нових препаратів, які будуть застосовуватись як альтернатива антибіотикам, і це будуть біологічні препарати на основі вірусів бактерій", - подарував надію завідувач кафедри вірусології Національного університету Шевченка Валерій Поліщук.

Подовжити життя наявним антибіотикам - таке завдання нині мають лікарі і вчені по всьому світові. Людей закликають вживати антибіотики лише за рекомендацією лікаря, а медиків ретельніше підбирати препарати і не призначати антибіотики в перші дні хвороби, а винятково з появою ускладнень.

Антибіотики за кілька десятиліть можуть утратити свою ефективність

Антибіотики за кілька десятиліть можуть утратити свою ефективність

Повʼязані теми:

Наступна публікація