Лишайники і піраньї. Що подають у найкращих ресторанах світу

Конкурс The World’s 50 Best Restaurants назвав 50 найкращих ресторанів світу, яких визначала понад тисяча експертів.

Які заклади подають піранью та де знайти суп гаспачо у вигляді сендвіча - читайте далі.

10 місце: Maido, Перу

Середній чек: $170 (4,5 тис. грн)

Ресторан подає страви японсько-перуанської кухні ф’южн. Акцент на морепродукти, тож в меню є соковита тріска, рис із морським їжаком. Ще тут готують яловичину 50-годинного приготування. Ресторан двічі визнавали найкращим у Латинській Америці.

9 місце: Disfrutar, Іспанія

Середній чек: $170 (4,5 тис. грн)

Цей ресторан у Барселоні підійде тим, хто любить дивакуваті страви. Так, три провідних кухарі готують гаспачо-сендвіч, рідкий салат і хрусткий жовток. Презентація страв не менш дивовижна.

8 місце: Arpège, Франція

Середній чек: $170 (4,5 тис. грн)

"Арпеж" відмовився від м’яса і став вегетаріанським. Тепер у меню - вишукані карпачо з ікрою лангустинів, страви зі спаржею та трюфелями. Продукти ресторан вирощує самостійно.

7 місце: Mugaritz, Іспанія

Середній чек: $249 (6,5 тис. грн)

"Місце не для слабкодухих" - так описали цей ресторан експерти, бо у меню є неочікувані страви. Наприклад, краби на сирому свинячому серці чи замороженому язиці, засервовані на музичній тарілці. Тут кажуть, що "творчість - це найкращий інгредієнт".

6 місце: Central, Перу

Середній чек: $181 (4,7 тис. грн)

В "Central" на вас чекає піранья, яку подають у її ж голові. Такі нестандартні смаколики є у ресторані завдяки подружжю, яке кілька років спеціально подорожувала, щоб добути унікальні інгредієнти для страв. У меню переважно перуанська кухня.

5 місце: Geranium, Данія

Середній чек: $227 (5,9 тис. грн)

Споглядаючи Копенгаген з восьмого поверху, ви можете скуштувати 17 страв скандинавської кухні, приготованих за старовинними рецептами. Ресторану із трьома зірками Michelin немає чого приховувати, тому за процесом приготування можна стежити через скляну перегородку.

4 місце: Gaggan, Таїланд

Середній чек: $181 (4,7 тис. грн)

№1 серед ресторанів Азії. Тут їдять страви руками чи злизують із тарілки. Через спеціалізацію шеф-кухаря в меню є страви молекулярної кухні.  Він готує пюре з коріандру, який подають з курячим кебабом і зеленим перцем, і фарширована інжиром картопля.

3 місце: Asador Etxebarri, Іспанія

Середній чек: $204 (5,3 тис. грн)

Це місце точно сподобається любителям страв на грилі. Шеф-кухар намагається розкрити потенціал кожного продукту, а тому ретельно підбирає вугілля з правильних порід дерев. Легкості обіду чи вечері тут додає простий та легкий інтер’єр.

2 місце: Noma, Данія

Середній чек: $227 (5,9 тис. грн)

Заклад готує страви нової скандинавської кухні. Меню сезонне, тому його оновлюють тричі на рік. У Noma можна замовити особливі страви, зокрема: мох, лишайник і кістковий мозок. Ресторан розміщений на місці порту, він чотири рази посідав перше місце конкурсу.

1 місце: Mirazur, Франція

Середній чек: $240 (6,2 тис. грн)

Ресторан відомий мальовничим видом на французьку Рив'єру, власним городом і унікальною кухнею з переважанням рибних страв. Деякі продукти для страв шеф-кухар вирощує самостійно. 2019 року отримав третю зірку Michelin.

Дізнатися більше