Без вина, бананів і кави. Які продукти зникнуть через зміни клімату

Через кліматичні зміни деякі з наших улюблених продуктів можуть зникнути протягом кількох десятків років. Під загрозою арахіс, банани, шоколад і навіть вино! Насолоджуйтеся цими продуктами, поки вони ще є на полицях супермаркетів!

                           Кава

Це справді так – ранкова філіжанка кави може невдовзі стати розкішшю. Експерти прогнозують, що кліматичні зміни можуть призвести до зникнення кавових бобів до 2080 року. Глобальне потепління суттєво впливають на райони, де вирощують каву. 

                           Авокадо

Авокадо – недешевий продукт, адже його експортують найчастіше зі США чи Мексики. Великі витрати і на його вирощування. На кожні 200 грамів алігаторової груші потрібно 34 літри води. Через глобальну посуху вирощування стає все дорожчим, а тому ласуйте улюбленим гуакамоле, поки не пізно. 

                              Банани 

Один з найсолодших сортів бананів - Кавендіш -  може зникнути через хворобу. Вона впливає на "судинну систему" банану, а тому рослина не може правильно поглинати воду та поживні речовини з ґрунту. Хвороба швидко поширюється континентами, знищуючи бананові плантації

                              Нут

Великої кількості води потребує і нут – на кожні 30 грамів бобових необхідно майже 290 літрів води. Через зміни клімату та посуху виробництво нуту у всьому світі зменшилося на 40%, пише Busіness Insider. Як щодо хумусу на обід?

Вино

Глобальне потепління знову вражає. Виноград для вина найкраще збирати після дощу після тривалої посухи, однак оскільки посухи зараз тривають довше ніж будь-коли, деякі виногради вмирають до того, як вони навіть отримають шанс бути зібраним. Уявіть життя без келиха червоного сухого!

                            Арахіс

До 2030 року може не бути і арахісу! Він потребує стабільних кліматичних умов, чого останнім часом на планеті немає. Цей горіх найбільше страждає від посухи та високих температур.

                             Шоколад

Заїсти стрес шоколадом від зникнення улюбленої їжі не вдасться – він теж під загрозою. Передбачається, що до 2050 року його вироблення може припинитися. Какао-боби також не витримують посухи та спеки. 

                            Мед

Оскільки популяція бджіл продовжує знижуватися, те саме відбувається і з виробництвом меду. Чисельність бджіл скоротилася більш ніж на 40% протягом останнього десятиліття через так званий синдром руйнування колоній. Під час нього робочі особини медоносних бджіл  одночасно і назавжди покидають вулик чи дику колонію.

                 Паста твердих сортів

Посуха та спека загрожують і врожаям пшениці, зокрема і в Італії. Кількість зібраних злаків почне стрімко знижуватися від 2020 року, прогнозують фахівці.

Риба

Риб всіх видів відловлюють швидше, ніж вони можуть розмножуватися. Передбачається, що до 2050 риби для відлову не залишиться, якщо не зміниться технологія риболовлі та відновлення її популяції.

Дізнатися більше